Завичајно удружење Тузлака у Бијељини: Илиндански сабор у Пожарници

Завичајно удружење Тузлака у Бијељини и црквена општина Пожарница 2. август организују Илиндански сабор, у порти храма Вазнесења Господњег, у Пожарници код Тузле, са почетком у 15 часова. Ово је четврти по реду Илиндански сабор, а за све заинтересоване организовали су бесплатан превоз аутобусом из Нових Дворова у 12, 30 часова, те у 13 часова испред Саборног храма Рођења пресвете Богородице на Лединцима.

Потпредсједник Удружења Тузлака у Бијељини и предсједник Организационог одбора Славиша Вујановић је истакао да им је циљ да се што више земљака врате у завичај, да се окупљају и његују традицију.

-Илиндански сабор био је познат и прије рата и био је мјесто окупљања и дружења Срба са тог подручја. Ратни вихор је растјерао Србе са вјековних огњишта, али без обзира на године што пролазе, његујемо љубав према родном крају. Данас смо посебно поносни што је у Пожарници обновљена Црква Вазнесења Господњег, која је симбол страдања, али и васкрсења, обнове и трајања српства и православља у тузланској регији, рекао је Вујановић. Он је нагласио да су великом љубављу и трудом оживјели смо Илиндански сабор, како би се Тузлаци окупљали у родном завичају. Према подацима удружења, око 20. 000 Срба протјерано са тог подручја, а по окончању рата, само се мали број њих вратио на своја огњишта. Свештеник парохије у Пожарници Спасоје Радовановић позвао је све Тузлаке који су прије рата живјели на подручју Тузланског кантона и вјернике цркве, да дођу у што већем броју, да се заједно помоле Богу и дају подршку малобројном народу који се вратио да живи на територији Пожарнице.

 

-Нажалост, мали је број људи који се вратио на своја огњишта и ово је један од добрих начина да се сачува саборност Срба из Тузле, поручио је свештеник Радовановић.  Члан Организационог одбора Данијел Перић нагласио је да, иако више не живе на подручју Пожарнице, свој завичај не заборављају.

-Наш завичај и даље живи у нама, има срце и душу и никада нећемо заборавити наше обичаје и традицију, ко смо, шта смо и одакле смо, рекао је Перић. Подсјећамо да је Завичајно удружење Тузлака, током претходних организација Илинданског сабора успјело окупити око 3. 000 земљака и пријатеља на дружењу у Пожарници.