Тамарин трновит пут кроз живот: Велики борац, упркос свему

Тамара Тодоровић (22) је студент друге године права, непокретна од своје шесте године. У шестој години је оперисала ахилове тетиве и од тада не може да хода. Живи у петочланој породици, са оцем, мајком и млађим близанцима, братом и сестром. Говори неколико страних језика. Каже да одлично говори енглески, служи се шпанским и њемачким језиком. За лијечење на једној клиници у Италији Тамари би требало око 50.000 еура, али тај новац је тешко обезбиједити. Тамарина мајка Весна каже да је пет година с њом провела по клиникама, али помоћи није било.

Без обзира на здравствене проблеме и на бројне препреке на које свакодневно наилази, жеља јој је да заврши факултет и да једног дана постане, како каже, користан члан овог друштва.

„Свако од нас има неке препреке и проблеме, али не треба одустајати. Треба се борити и тежити ка свом циљу. С обзиром на то да користим инвалидска колица, тешко долазим до неких институција. У центру града је то изводљиво, али ми је тежак пут до факултета, кад идем у колицима. Пуно ми је значила помоћ коју ми је пружила Адвокатска канцеларија „Стевановић“. Дали су ми стипендију, али су ми омогућили и да нешто конкретно радим код њих, да преводим неке документе. Стране језике сам учила у школи, али сам их учила и самостално. Осим припреме испита, слободно вријеме проводим уз телевизију, читам“, каже Тамара.

Тамарина мајка Весна каже да је пет година с њом провела по клиникама, али помоћи није било.

Сви укућани јој, како каже, пружају несебичну подршку, али је она, као мајка, ипак, тренутно највећи ослонац својој кћерки у животу. Признаје да је након толико година прилично разочарана.

„ Тамара све сама припрема, што се тиче испита и факултетских обавеза. Не желим да се моја кћерка помиње само у изборним кампањама и да се политичке странке препуцавају преко мог дјетета. Највише нам је неопходан лифт, јер Тамару некад по три пута на рукама морам спустити или узнијети уз степенице. Молила самза помоћ и Владу РС и општину, али помоћи нема. Нико нам до сада није помогао“.

Милијана Вуловић, шеф особља у Адвокатској канцеларији „Стевановић“ каже да се Наташа показала као вриједна и упорна у обављању неких послова.

„Наша канцеларија пуно ради на предметима међународне арбитраже. Тако смо и Тамару укључили у те послове. Тамара је код нас добила стипендију. Немамо просторних капацитета, али Тамару нисмо могли одбити“, каже Милијана.

Људи које краси хуманост и сви они добре воље који желе помоћи Тамари, имају  могућност да помогну. Број њеног трансакционог рачуна је: 552047173387747 (Адико банка)