Повећава се број илегалних миграната

На конференцији за медије Полицијске управе Бијељина, одржаној 26. јула, потврђено је да је број илегалних миграната на подручју града Бијељине у порасту.

-Евидентиран је пораст илегалних миграната који на наше подручје илегално улазе из сусједних земаља. Поређења ради, у току 2017. године укупно је евидентирано 33 мигранта, а у овој години имамо евидентирано 345 миграната. Колико је проблем озбиљан говори то што је само у посљедњих 20-ак дана откривен и евидентиран 341 мигрант, истиче начелник Полицијске управе Бијељина Жарко Ћосић наводећи да су мигранти у највећем броју из Авганистана, Пакистана и Сирије, па чак и из Индије и Бангладеша. Ниједан од мигранат, како наводи Ћосић,  код себе нема идентификациона документа, а углавном су то мушкарци млађе животне доби, најчешће од 20 до 30 година.

У Полицијској управи кажу да, захваљујући доброј сарадњи и заједничком раду, у досадашњем периоду нису евидентирана кривична дјела која су починили мигранти. 

-У сарадњи са  пограничном полицијом и инспекторима за странце тај проблем за сада држимо под контролом, иако сваки дан имамо све више миграната. Успјели смо да се организујемо, да радимо и заједничке патроле, тако да успијевамо да пронађемо мигранте који у групама, у току ноћи, прелазе Дрину или Саву. Погранична полиција, и поред тога што им и ми помажемо, не може у сваком тренутку под контролом имати комплетну границу. Улажемо велике напоре и успијевамо у томе да мигранти не уђу у град  неконтролисано, док успију да уђу у села, у Јању највише. Ми их спроведемо до инспектора за странце, гдје их се евидентира, а затим  спроводи на аутобус, наводи Жарко Ћосић додавши да остаје да се види шта ће бити даље и како ће се проблем миграната ријешити, јер је то проблем који треба да се ријеши на нивоу БиХ, а овдје се, у сарадњи са Теренском канцеларијом пограничне полиције,  рјешава само локално.

Полицијска управа Бијељина је овом приликом похвалила добру сарадњу са грађанима који им дојављују уколико примијете мигранте.  

Извор: Полицијска управа Бијељина
Фото: Семберске новине/Б.Милошевић