Планета се загријала један степен, шта то значи за нас

Ове године Европа и готово цијела сјеверна хемисфера имају паклено љето. Топлотни талас простире се од Алжира до Артктика. Високе температуре уобичајене су за љето, али учесталост топлотних таласа се годинама повећава, што је посљедица управо климатских промјена, вјерују стручњаци.

Жестоки шумски пожари у околини Атине, суша у нордијским и балтичким земљама, љето са температурама преко 30 степени у Канади, и преко 40 у Јапану. Све то посљедица је глобалног загријавања планете за један степен у посљедњих сто година, кажу метеролози.

"Ми данас живимо у једном периоду убрзане транзиције у неки нови климатски режим на нашој планети, и једно од лица свега тога, и посљедица тог једног степена је интезивирање топлотних система. Скоро четири петине топлотних таласа не би постојало уопште да се није десила та промјена од једног степена", рекао је метеоролог Владимир Ђурђевић.

Сви остали параметри којима се мјери здравље планете су се такође промијенили. Кише су све интезивније и учесталије, ниво океана се повећао услијед топљења леда на половима. За научнике ово није изненађење, јер су они те промјене предвидјели прије 20 година. Оне ће наставити да се дешавају, чак и ако се оствари циљ Париског споразума о смањену емисије угљен диоксида на нула посто до 2050. године.

"Најдрастичније промјене које можемо да очекујемо и најинтезивније промјене нас тек чекају у будућности. Људи генерално не воле да планирају дугорочно рјешавање проблема у наредних двадесетак, тридесетак година. Ми смо навикнути да рјешавамо проблеме који се сад дешавају, и то је један од разлога зашто климатске промјене нису добиле довољно пажње", додаје Ђурђевић.

Уколико се остваре песимистичке прогнозе, глобална температура могла би да порасте и за четири до пет степени, што би за посљедицу имало још екстремније временске услове.

Извор: N1
Фото: Ilustracija