Још једна мука семберских ратара - И кукуруз ,,полудио'

Након разочаравајуће жетве пшенице која је произвођачима хљебног жита донијела премного муке, семберске ратаре ових дана је забринула и чудна појава на кукурузу. У неким пољима, млади клипови почели су да расту на врху стабљике, на мјесту гдје се иначе налази кукурузна метлица. Све је наопако, тврде семберски пољопривредни произвођачи.

 – Ево и кукуруз је ,,полудио'. Хоће иједна мука пасти на леђа неком другом', питају се пољопривредници.

Доктор пољопривредних наука Драган Зарић, из ресора стручних служби Министарства пољопривреде РС, каже да је ово ријетка појава и да визуелно збуњује пољопривреднике, али да су то мутације код неких сорти и да нема мјеста паници.

  -То је такозвана абнормалност кукуруза и у органогенези биљке, због неких поремећаја, клип, умјесто да се формира код петог и шестог пера, формира се на неком другом мјесту, обично на мјесту метлице.

То није обољење, то је једна аномалија и не треба да брине ратаре, јер се то појави на минималном броју биљака. Већи проблем су сталне падавине, које ће продужити вегетацију кукурузу и вријеме зрења померити у касну,вероватно, магловиту и кишну јесен',каже доктор Зарић  и подсјећа ,да на овим просторима, због климатских промена,тек сваке пете године имамо оптималне услове за квалитетну производњу поврћа и житарица...

 

Дупли плодови

 

Ћуди варљивог љета осјетили су и мајевички воћари. На десетинама стабала шљиве појавили су се ,,дупли плодови' гдје су шљиве срасле једна уз другу и као текве су неупотребљиве за продају.  Воћари кажу да ће ,,дупле' шљиве завршити у ракијском казану.

Извор: Семберске новине/Б.Милошевић
Фото: Семберске новине/Б.Милошевић