Драгуљ са Дрине - Асим Османбашић, хроничар Јање, колекционар, пјесник, сликар

Асим Османбашић (72) из Јање по много чему је занимљив човјек. У његовој личности и карактеру спојено је пуно врлина и талената које је тешко смјестити у једну новинску репортажу.

Асим је пјесник, књижевник, илустратор,  сликар, филмофил, севдалија, колекционар, бивши спортиста, једном ријечју, необичан човјек.

Годинама је Асим брижно радио на изради разгранатог породичног стабла Османбашића, на коме се нашло чак 577 имена са фотографијама његових сродника. Овакво породично стабло ријетко се може пронаћи на просторима цијеле БиХ.

„ Годинама већ пишем, сликам, прикупљам податке о прошлости Јање и породица које су овдје живјеле. Од 1983. године прикупљао сам податке за породично стабло. Рахметли мајка ми је диктирала ко нам је род, гдје ко живи. Породично стабло сам радио и по мушкој и по женској линији. У Јањи има осамнаест породица Османбашића. Иако сам годинама покушао пронаћи ту заједничку нит и линију, нисам успио у томе. Подаци о породицама чували су се у џамијама и црквеним књигама. Некад ми је било неопходно само да сазнам име оца, па да спојим двије велике породице у Јањи. Довољно је да се изостави један податак и да се све закомпликује. Објавио сам и књигу „Породице у Јањи“, у два тома. Ту су и монографије о Мула – Алији Садиковићу, посљедњем јањарском мудерису, монографија о 90 година постојања ФК „Подриње“ из Јање“.

Асим нам показује и књигу објављених прича, књигу о избјегличким годинама проведеним у Теочаку, монографију „Драгуљ с Дрине“.

 „ Требало је уложити пуно времена и труда да би се дошло до занимљивих података о људима и догађајима. Јања је имала срећу, да је овдје годинама имао фотографску радњу Јоже Кључарић. Он је оставио непроцјењиво благо у фотографијама. Без њих, врло би се мало знало о старијим људима, о ношњи с почетка 20. вијека, о обичајима. У дигиталној форми чувам око 15.000 фотографија о људима из Јање. Користим их приликом илустрације мојих књига, јер једна фотографија замљењује 1.000 ријечи“.

Продужава живот Јање

Осим што пише, Асим и слика, те и на тај начин, са својим уљима на платну, како каже, „продужава“ живот Јање и њених становника, бар за наредних 150 до 200 година, онолико колико слике могу да трају.

„ Сликам мотиве из насеља, мотиве са Дрине, необичне људе. Насликао сам до сада око 120 слика. Становници Јање су расути по цијелом свијету, па су и моје слике стигле до других континената. Има их по цијелој Европи. Имам око 2.000 пријатеља на Фејзбуку, те сам и ту прилику искористио да многе фотографије пошаљем на тај начин у свијет“, каже Асим Османбашић, својеврсни хроничар Јање.

Љ.Љ. 

Извор: Семберске новине/Љ.Љубојевић
Фото: Семберске новине