Љетна школа новинарства „Мали новинар“ – Дан државности – Аутор: Савка Ћирковић

Сваке године, традиционално се одржава свечана академија поводом Дана државности Републике Српске. Ове године манифестација је одржана у Бијељини. Манифестацији је присуствовао велики број грађана, међу којима су ученици који су својим радом допринјели прослави ове свечаности.

У програму су учествовали КУД „Плетеница“, ученици основних и средњих  школа, полазници спортских активности, као и министар просвјете и културе Дане Малешевић и домаћин градоначелник града Бијељине, Мићо Мићић. Програм је започет химном Републике Српске коју су пјевали чланови хора „Србадија“ и два етно вокала КУД-а „Плетеница“.

                Након тога је услиједила церемонија додјеле награда ученицима који су својим ликовним и литерарним радовима допринјели прослави Дана државности Републике Српске. Циљ ове манифестације је био буђење свијести о земљи у којој смо се родили, у којој радимо, живимо, а која живи у нама.

                Јединствени простор ограничен Дрином, Савом и Уном. Некима је то само још једна држава коју зову Република Српска, а ми је зовемо ДОМ. Безброј написаних пјесама буде сјећања на сиву прошлост али и тада и сузама говоримо да неће бити тако, дајемо обећање да ћемо мијењати све лоше што је остало. Сви ти ликови на папиру подсјећају на милионе ликова који су прошли кроз вријеме, сви заједно под истим кровом, ходамо истим тлом, а опет несвјесни своје повезаности. Вјечно ћемо памтити гдје смо рођени, гдје смо живјели и ко заправо живи у нашим срцима.

                Услиједила је комеморација за жртве претходног рата. Манифестација је завршена свечаним ручком и здравицом. Тим чином је завршена овогодишња свечана академија и сваки посјетилац имао је прилику да Српској пожели дуг живот.