Извозе све што произведу

Породично предузеће „Ерић М“ из Даздарева, које се бави прерадом дрвета и производњом квалитетног паркета и пелета, основано је давне 1992. године. Оснивачи и власници предузећа су Младен и Слава Ерић, који су у производњу укључили и своје синове. Једно је од најперспективнијих породичних предузећа на подручју Бијељине у области дрвнопрерађивачког сектора тренутно запошљава четрдесет радника.

 Слава Ерић, супруга Младена Ерића, каже да је ових дана актуелан извоз дрвних полупроизвода у Кину.

- Тренутно радимо прераду храста и јасена. Производимо неколико врста храстовог паркета који је тражен у Италији, Аустрији, Њемачкој, Чешкој, Словачкој, Пољској, Шведској, али и у Србији, на Косову и у Македонији. Осим квалитетног паркета, произвозимо и квалитетан храстов пелет. Све што произведемо одмах и продамо. Већ сада имамо обезбијеђену и уговорену производњу до септембра. Цијена тоне пелета тренутно износи 330 конвертибилних марака”, каже Слава Ерић, истичући да се за производњу пелета искористи све оно што остане након резања храстових трупаца.

- Испитано је и утврђено да наш пелет садржи високу енергетску вриједност, без коре и додатака, са минималном количином пепела и са ниским постотком влаге. У фабрици смо задржали раднике које смо запослили прије десет или петнаест година, што довољно говори о односу послодавца према радницима, те о условима у којима они раде. Редовно исплаћујемо плате и доприносе и настојимо да се понашамо као једна велика породица”, каже Слава Ерић, истичући да је и у овој бранши присутан тренд недостатка радне снаге, јер млади људи све више одлазе с ових простора.

 Ерићи сваке године граде по једну нову производну халу, било да су у питању производни капацитети или магацински простори. Посједују сушару, капацитета 800 метара кубних и модерне машине за обраду дрвета.

 

Љ.Љубојевић

Извор: Семберске новине/Љ.Љубојевић
Фото: Семберске новине