Драган Станишић, поносни отац четворо дјеце

Драган Станишић, вкв машинбравар, радник Ваздухопловног завода „Орао“, поносни је отац четворо дјеце, Јелене и Константина, који су трећег јуна напунили четири године, те Магдалене и Уроша који прије мјесец дана напунили двије године. Драган је својевремено, када је старији пар близанаца имао десет мјесеци, искористио законску могућност и узео је породиљско боловање у свом предузећу.

„ Мени је то био најљепши период у животу. Био сам с њима, посматрао њихове прве кораке, слушао њихове прве изговорене ријечи. Мислим да би сваки отац требало бар дио породиљског одсуства да искористи и да учествује у подизању дјеце. Оба родитеља се морају посветити подизању и васпитавању дјеце подједнако. Ни по чему нисам посебан у односу на друге брачне парове. Радим све оно што ради и моја супруга. Не помажем својој супрузи у кући, како обично други кажу, већ радим оно што је дужност и обавеза сваког родитеља. Кад чујем да неко каже „помажем супрузи“, мало ми то  изгледа извјештачено.

Драган истиче да учествује у обављању свих кућанских послова, без разлике. Ова породица с четворо дјеце за сада одлично функционише.

„ Ја сам и отац и мајка, као што је и Слађана прихватила све послове, било да се ради о прању и пеглању веша, купању дјеце, усисавању тепиха, пресвлачењу дјеце, храњењу. Догоди се да мајка не буде по четири до пет дана с њима, тако да сам у прилици да обављам све послове око њиховог чувања и храњења. Стављам се у њену улогу, јер би и она то радила да је с њима сама 24 сата непрекидно“.

Драган каже да је тешко, али да се он као отац, уз супругу, максимално труди да правилно подиже и васпитава своју дјецу.

„ Позитивно размишљамо о животу, а када позитивно размишљаш, некако се све ствари сложе онако како треба. Научио сам и нека јела да припремам, тако да се добро сналазим и у кухињи. Прошле године сам на манифестацији „Златни котлић“ у Дворовима припремао рибљу чорбу. Пријатељи, њих петнаестак, били су одушевљени, јер нико од њих није вјеровао да сам први пут скувао тако укусну рибљу чорбу. Свакодневно и сам припремам дјеци по три оброка, тако да сам уз дјецу научио и кулинарске вјештине“.

Драган каже да дјеца, два пара близанаца одлично функционишу. Старији се боре за свој статус, што је природно  и нормално. Ипак, нема свађе и кошкања.

„Старији син, Константин, приврженији је млађој кћерки, Магдалени, док се старија кћерка, Јелена, више дружи са млађим Урошем. Некако су се пронашли, иако су њих четворо потпуно различити по карактерима, као и да нису близанци. Чак ни по изгледу не личе пуно једно на друго. Старији пар близанаца тренутно иде у обданиште, тако да се можемо мало више посветити млађем пару близанаца“.

Слађана, по занимању економски техничар, са десет година радног искуства, тренутно незапослена, мајка здравих и веселих дјечака и дјевојчица, каже да навече планирају обавезе за наредни дан.

„ Увијек планирамо сваки нови дан, али и сатницу, тако да знамо када се шта ради. Тачно знамо када је вријеме за  јело, за купање, за спавање. Тако је и нама лакше да се организујемо током дана. Моја улога је да проводим више времена с дјецом, јер тренутно не радим“, каже Слађана.

Драган закључује да подизање више дјеце не представља посебан финансијски проблем.

„ Више је у питању психолошка блокада у глави. Људи се плаше проширења породице, чак и уласка у брак и рађања првог дјетета, све због финансијских проблема. Четворо дјеце подижемо с једном платом. Увијек се нађе рјешење и затворимо мјесечни буџет. У односу на оно што имамо, четири осмијеха ујутро и навече, све друго је мање важно. Мислим да се исплати помучити се око њих“, каже Драган, истичући да у свему овоме имају подршку његове мајке и сестре, Слађанине мајке, Драганове пунице, али и пријатеља. 

Љ.Љ. 

Извор: Семберске новине/Љ.Љубојевић
Фото: Семберске новине