Матуранти бијељинске Учитељске школе обиљежили 50 година матуре

Матуранти бијељинске Учитељске школе, генерација из 1968. године, њих педесет и једно, са двојицом живих професора, Душаном Мандићем и Момом Красавцем, обиљежили су у Бијељини златни јубилеј – 50 година матуре. Те године је Учитељска школа у Бијељини изњедрила генерацију квалитетних учитеља које је живот одвео на различите стране. Остварили су се као изврсни просвјетари, али и као вриједни и пожртвовани ствараоци у другим друштвеним сферама.

Благиша Николић, сада пензионер, који је завршио Учитељску школу у Бијељини прије пола вијека, каже да ова генерација сваке године  организује дружење.

„ Евоцирамо успомене из школских клупа и размјењујемо богато животно искуство. Има нас расутих све до Аустралије, али и по Србији, Хрватској и земљама региона. Наша генерација је била позната по добрим тамбурашима, који су наступали на такмичењима у Осијеку, али и по разноврсним културно – умјетничким програмима које смо осмишљали и реализовали по Семберији. Наш хор и рецитаторска секција наступали су својевремено у Београду, у Дому ЈНА, пред народним херојима и генералима. Осмишљавали смо бројне културно - забавне програме, као што је и манифестација „Знањем, пјесмом и игром кроз Семберију“.

Николић каже да су ђаци бијељинске Учитељске школе својевремено били и акцијаши, са ударничким значкама, те да су учествовали и дали свој допринос у изградњи нове Учитељске школе у Рачанској улици у Бијељини.

Љ.Љ.

Извор: Семберске новине