Фонд ПИО Републике Српске - Обиљежили 26 година постојања

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске, 28. јуна, на Видовдан, обиљежио је Дан службе и 26 година постојања. Тим поводом, одржана је свечана сједница Управног одбора. Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Мира Васић, истакла је да Фонд ову годину обиљежава са још већим успјехом, а посебно због редовне исплате пензија.

Директор Фонда ПИО Младен Милић рекао је да је Фонд, за све ове године израстао у савремену институцију Републике Српске у којој више од 260.000 корисника права и око 303.000 осигураника остварује своје право по основу пензијско-инвалидског осигурања . 
-У протеклих годину дана наставили смо позитивне трендове, раст броја осигураника и побољшање структуре корисника права, тако да сада имамо више од 56 одсто корисника права на старосну пензију, а прије петнаестак, тај проценат је био испод 47 одсто”, рекао је Милић.  Фонд је је такође, од 25 одсто корисника права на инвалидску пензију, тај проценат смањио и у прошлом мјесецу је износио 14,7 одсто. 
-Нажалост, и даље имамо релативно висок проценат породичних пензија, у односу на друге земље, око 29 одсто, због посљедица одбрамбено-отаџбинског рата и великог броја супруга погинулих бораца које користе породичну пензију. Ипак, овај Фонд је једини у окружењу који је у посљедњих годину дана повећао пензије три пута, у укупном проценту од 7,5 одсто, рекао је Милић. Он је нагласио и да је ревизорски извјештај потврдио да су испоштовали све постављене задатке, те да су добили позитиван ревизорски извјештај као и за 2016. годину. Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ рекао је да пензионери у Републици Српској не могу бити у потпуности задовољни, јер тешко живе, али су задовољни промјенама које се врше. 
-Срећни смо због тога што се у Републици Српској стварају неки бољи услови и брже се рјешавају питања стандарда пензионера, истакао је Ракуљ. Поводом Дана службе, најуспјешнијим филијалама су уручена признања, а најбољим радницима у свим организационим једницама Фонда ПИО, од Приједора до Требиња, захвалнице за допринос раду и јачању Фонда ПИО Републике Српске.