Договорен начин за очување рибљег фонда у Дашници

На састанку одржаном 2. Јула 2018. године, градоначелник Бијељине Мићо Мићић, директор Јавне установе „Воде Српске“ Милан Кикић, представници извођача радова на уређењу канала Дашница и Спортско-риболовног друштва „Риба“ постигли су договор о отклањању штете изазване пражњењем канала, као и о начину за омогућавање опстанка рибљег фонда током радова на каналу.

- Погрешно смо процијенили да је проток воде од пола кубног метра довољан за опстанак рибе, као и да ће се риба повући заједно са опадањем водостаја. Нажалост, због велике количине траве на дну канала, доста рибе се није повукло и дошло је до њеног угинућа – појаснио је директор „Вода Српске“.
Пројектом уређења канала предвиђено је да се дно канала очисти од муља, због чега у дијелу канала у којем се изводе радови не може бити воде. Ипак, предузеће се мјере да се риба врати у Дашницу - од мјеста извођења радова према низводном дијелу канала биће постављена привремена брана, а извођач радова ће цијевима обезбиједити довољно воде за опстанак рибе.
Градоначелник Мићић је најавио да ће „Воде Српске“, извођач радова „Бук промет“ и Град Бијељина обезбиједити 15.000 конвертибилних марака за поновно порибљавање канала.
- Штету која је настала ћемо санирати куповином до двије тоне млађи, која ће бити пуштена у Дашницу чим се стекну услови за ту акцију. То је четири пута више од количине млађи којом је недавно био порибљен канал, а након завршетка радова у овој зони града ће бити поптуно нови амбијент како за живи свијет у каналу, тако и за грађане Бијељине – истакао је градоначелник Мићић.
Новинарима се обратио и предсједник Управног одбора СРД „Риба“ Миодраг Ђукић који је оцијенио да је понуђено квалитетно рјешење.
- Пројекат је велики и мора бити и неких непожељних ефеката током његове реализације. Договорени начин наставка радова треба да омогући опстанак рибљем фонду у каналу, али и да спријечи ширење непријатних мириса. Јасно је да се не смије поновити ситуација коју смо имали, а након новог порибљавања, канал ће чак бити и богатији рибом – најавио је Ђукић.
 

Извор: Град Бијељина
Фото: BijeljinaDanas