Љето немогуће без клима уређаја - Шта је неопходно да знате приликом куповине клима уређаја?

Са љетом нам стижу и тропске температуре, што изискује потребу за клима уређајима. Данас је скоро немогуће замислити љето без клима уређаја. Уколико нисте набавили климу, шта је неопходно да знате приликом куповине?

Split klime su najčešće korišteni tip uređaja, a zovu se tako (split: odvojeno) jer se sastoje od dvije odvojene jedinice - vanjske i unutrašnje. Međusobno su spojene freonskom i električnom instalacijom, a vanjska služi odvođenju toplote iz prostora. Često imaju opciju grijanja prostora i uglavnom su visoke energetske učinkovitosti.

"Single split sistem sastoji se od jedne vanjske i jedne unutrašnje jedinice i daleko je najprodavaniji tip klima-uređaja. Dostupni rasponi snage su između 2,1 i 14 kW, a najtraženija je verzija od 3,5 kW, dovoljna za rashlađivanje prostora od oko 35 kvadratnih metara. Postoje dvije vrste ovog sistema - fix speed, s konstantnim radom kompresora, te inverter, koji ima promjenjiv rad kompresora", objašnjava za Semberske novine Dragan Savić.

Savić dodaje da nakon odabira vrste i tipa jedinice, najvažnije za klima-uređaj jest njena veličina, odnosno snaga. Preslabi uređaj, kako navodi Savić, neće moći efikasno rashlađivati prostoriju, dok će preveliki imati učestale intervale paljenja i gašenja, čime će bespotrebno rasipati energiju. 

Pri kupovini klima-uređaja za prosječno domaćinstvo, raspon snage koji se najčešće uzima je između 2,5 i 5 kW, pri čemu je najčešća snaga od 3,5 kW. 

"Početno pravilo je sledeće: kvadraturu prostora u koji će uređaj biti ugrađen treba podijeliti sa 10, čime se dobija broj potrebnih kilovata. No, na to utiče niz faktora koji mogu povećati potrebu za snagom: orijentacija prostora, posebno ako je okrenut prema jugu; kvalitet izolacije; namjena prostora; broj električnih uređaja u prostoriji; broj osoba koje će tu boraviti; broj i kvalitet prozora...", pojasnio je Dragan.

Uz hlađenje, odnosno grijanje i filtraciju prostora, mnoge klime imaju i dodatne funkcije. Postoje tako filteri protiv nečistoće koji pročišćavaju vazduh od polena i prašine, zatim elektrostatski filteri koji čiste vazduh od sitnih čestica ili dima, filteri za osvježavanje prostorija...

Pojedine klime imaju jonizatore koji neutralizuju negativne uticaje magnetskog i električnog zračenja, a istovremeno pročišćavaju. Većina klima ima opciju odvlaživanja prostora te mogućnost vremenskog programiranja paljenja i gašenja. Najsavremenije klime opremljene su i Wi-Fi-jem.

 

 

MONTAŽA I KORIŠTENJE

Montaža klima-uređaja u prosjeku košta 150 KM, što se često povećava ako je udaljenost između unutrašnje i vanjske jedinice veća od tri metra, ako je vanjska jedinica na visini većoj od šest metara i tako dalje.

Mjesto montaže trebalo bi odabrati u saradnji sa stručnjakom kako bi se postigla maksimalna efikasnost uređaja. Trebao bi stajati u neutralnom uglu prostorije, odakle će efekat od strujanja vazduha biti najveći, ali neće duvati ravno u dio prostorije gdje se najviše boravi.

Razlika u vanjskoj i unutrašnjoj temperaturi ne bi smjela biti prevelika, maksimalna preporučena razlika je 6-8 stepeni  Celzijusovih. Veće razlike mogu dovesti do zdravstvenih poteškoća, a svaki stepen znači razliku od 10 posto u potrošnji električne energije.

Klima-uređaje važno je redovno servisirati prije svake sezone hlađenja, a filtere je nužno čistiti svakih mjesec dana.

Sve detaljnije informacije možete dobiti u firmi Royal Company, Ulica Srpske dobrovoljačke garde 84c ili na broj telefona 055/202-478.

Potražite ih i na društvenoj mreži fejsbuk - www.facebook.com/Royal-Company-747896418721138/

Извор: Royal Company