НОВЕ КЊИГЕ У ИЗДАЊУ БЗК ,,ПРЕПОРОД“ БИЈЕЉИНА-ЈАЊА

У Умјетничкој галерији Центра за културу одржана је промоција књига у издању Бошњачке заједнице културе ,,Препород“, а ријеч је о збирци пјесама из заоставштине Мустафе Грабчановића ,,Кад будем цвијет или трн“, те двије књиге Јусуфа Трбића: књига поезије ,,Брехтова опомена“ и друго допуњено издање књиге ,,Чувари времена“. О књигама поезије говорио је Емир Мусли, стихове је читала млада Хана Ђезић, а о ,,Чуварима времена“, поред аутора, говорио је Мустафа Градашчевић.

Како је истакнуто на промоцији  књига, упркос дугој и богатој историји, Бијељина је сиромашна текстовима о својој прошлости. Скромно чувани записи, фотографије и свједочења нису сабрани на једно мјесто, тако да је богатство културе прошлих времена остало затрпано дебелим слојем прашине. Ту прашину је једним дијелом обрисало ново и допуњено издање књиге Јусуфа Трбића  ,,Чувари времена“ .

-Трудио сам се да скупим што више чињеница. Прво издање имало је 850 страна, овом издању сам додао још 150, а они који је буду читали остаће зачуђени колико дугу и богату историју Бијељина има, те колико важних и вриједних људи има који су заборављени, каже Трбић истакавши да ,,Чувари времена“ није књига историје, већ књига сјећања на људе, догађаје и вријеме које је прошло.

-Тачније, ово је попис сјећања на оно што сам видио, чуо или прочитао, а што ми се чинило довољно вриједним да буде забиљежено и буде стављено међу корице књиге. Зна се колико је важно оставити материјални траг, свједочење, запис о постојању и животу људи и људских заједница, јер оно што није остало на папиру, нестаје у вртлогу историје, у прашини заборава. Да парафразирам Часлава Милоша - само сјећање спашава народ и људе, појашњава Јусуф Трбић.

О књигама поезије на промоцији је говорио  Емир Мусли. Како је истакао, као завичајни пјесник, Мустафа Грабчановић је пјесник Бијељине, Семберије, Подриња и Босне. У пјесмама слика колорит и крајолик завичаја, атмосферу, културну и социјалну климу, начин живота, положај људи у времену и простору.

-Посебно мјесто у његовој поезији има ријека Дрина коју је насликао ријечима, а из тих слика избија њена  чудесна љепота, каже Мусли који, говорећи о поезији Јусуфа Трбића каже да је неуобичајена за нашу средину.

-Јусуфова поезија  је  модерна, а има и потку традиције, истиче Емир Мусли, члан БЗК Препород“.

-Кад се сва свјетла погасе то је нешто што остаје као трајна вриједност, бар за мене и ја се надам да ће и та моја поезија бити схваћена овдје у  Бијељини у којој живимо вријеме које је најмање поетско, каже Трбић.

                                                                                                                                                                            

М.Р.

Извор: Семберске новине/М.Решидовић