Постигнут договор између незадовољних спортских клубова и Града

Предсједник Скупштине Града Славиша Марковић и градски менаџер Милош Стевановић одржали су данас (05.05.2018.) састанак са представницима спортских клубова незадовољних расподјелом буџетских средстава за спорт.

Градски менаџер Милош Стевановић појаснио је да због управно-правних препрека није било могућности да се на сједници Скупштине Града, одржаној 24. маја ове године, предложе амандмани у којима би били уврштени захтјеви незадовољних спортских клубова и дати на гласање одборницима.

- На данашњем састанку донијели смо закључке који су одрживи и који су донесени договором. Први је да се до краја ове календарске године користи буџетска резерва на бази које ће се незадовољни клубови награђивати по ад хок принципу, односно на основу успјеха који се буду остваривали. На тај начин спортски клубови ће у овој години моћи премостити евентуални финансијски недостатак. С обзиром на велики број примједби од стране спортских клубова, на Правилник који дефинише расподјелу средстава, донесен је и закључак да се овај Правилник у потпуности укине и донесе нови, или да се постојећи промјени - навео је градски менаџер, најављујући да ће се формирати радно тијело које ће се бавити тим Правилником, а које ће чинити представници Савјета за спорт, Одјељења за друштвене дјелатности, клубова који су задовољни расподјелом средстава, укључујући и клубове који су незадовољни.

Он је појаснио да увијек постоје незадовољни, без обзира колики је износ буџетских средстава и да је циљ Градске управе да се постигне компромис.Стевановић је оштро осудио било какво манипулисање дјецом, без обзира у ком су клубу, те истакао да Градска управа неће дозволити такве манипулације никоме.

Бранимир Ђокић, предсједник Кошаркашког клуба „Феникс" је навео да су незадовољни спортски клубови доставили Градској управи захтјев с циљем предлагања амандмана на претходној сједници, те да тај амандман није уврштен у дневни ред.

- Извињавам се предсједнику Скупштине Града Славиши Марковићу због моје претходне изјаве да није тачно да амандман није био на дневном реду, јер нам је предсједник данас документовао да је то заиста било тако - навео је Ђокић.

Предсједник Скупштине Града Славиша Марковић прихватио је извињење и навео да локални парламент није преварио спортске клубове.

- Спортски клубови су требали да доставе захтјеве градском менаџеру и ресорном одјељењу и да се онда предложи амандман, али тај амандман се није нашао на дневном реду, јер се нацрт ребаланса буџета није могао мијењати у складу са сагласношћу коју је дало Министарство финансија - навео је Марковић, додајући да Правилник има доста мањкавости и да су измјене неопходне.

Он је појаснио да је буџетска резерва ограничена, али да ће незадовољни спортски клубови добити одређени дио средстава у складу са овогодишњим заслугама и успјесима.

Члан Савјета за спорт Дарко Митрић навео је да је на данашњем састанку закључено да није било кршења Правилника од стране Савјета за спорт.

- Правилник захтјева одређене измјене и заједно ћемо формирати Комисију како бисмо превазишли проблеме. Сви смо на страни спорта у Бијељини и жеља нам је да развијамо спорт у нашем Граду и на тај начин бринемо о нашој дјеци - истакао је Митрић.

Данашњем састанку је присуствовао и предсједник Савјета за спорт Огњен Ђука.

Извор: Град Бијељина
Фото: Град Бијељина