Неопходна сарадња са свима

Потпредсједник Партије демократског прогреса (ПДП) и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак обратио се 2. јуна на Јахорини полазницима Треће генерације Политичке академије ПДП-а. Црнадак је поручио полазницима Политичке академије да је ПДП у потпуности испунио предизборна обећања из прошле кампање, да је међународна позиција Републике Српске веома стабилна и да су улога и надлежности Републике Српске сачувани и додатно ојачани.

                  Нагласио је да је Републици Српској потребна отворена, избалансирана и мудра спољна политика. Навео је да је потребно наставити са изградњом специјалних односа са Србијом, али и да је неопходно да се сарађује са свима: са Бошњацима и Хрватима у БиХ, са регионалним партнерима, те са великим силама попут Америке, Русије, Њемачке, Велике Британије, Кине и других. Истовремено,  мора се непоколебљиво чувати Дејтонски споразум и Република Српска.

 

                У свом обраћању, Црнадак је рекао да су српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић и он на много примјера показали како се чува Република Српска, као што су покушај ревизије тужбе против Србије, очување Дана Републике Српске  и резолуција Уједињених нација о Сребреници, у исто вријеме афирмишући Републику Српску и доводећи кључне људе свјетске политике у Бањалуку и Републику Српску.

 

               "Српски члан Предсједниства БиХ Младен Иванић и ја смо, умјесто свађе са свима и политике изолације, градили мостове за Републику Српску на међународној политичкој сцени и стварали нове релације и контакте, због чега је Република Српска добила поштовање и уважавање и због чега ће имати још више користи у будућности", истакао Црнадак.

Извор: ПДП