Из Royal Company упозоравају кориснике: Зашто је неопходно сервисирати клима уређај?

Препоручујемо корисницима клима уређаја да прије сезоне пречисте и ако је то потребно сервисирају, своје клима уређаје, како не би дошло до непријатности и кварова током сезоне, када нам је клима и најпотребнија. Биофилмови на површини клима уређаја представљају највећу опасност по здравље људи и представљају техничку опасност за саме уређаје, те их из тих разлога треба редовно чистити.

Техничке опасности:

 

1. Биолошке наслаге на измјењивачима топлоте смањују ефикасност измјене топлоте и тиме смањују ефикасност хлађења клима уређаја. То има за посљедицу повећану потрошњу електричне енергије уз смањени ефекат хлађења.
2. Због наведених биолошких наслага повећава се притисак у клима уређају што може довести до прегоријевања компресора и оштећења осталих склопова уређаја.
3. У анаеробним дијеловима биофилма размножавају се сулфит – редуцирајуће бактерије које стварају сумпороводик (H2S), врло реактиван хемијски спој, који у додиру с водом ствара јаку сумпороводичну киселину која изазива корозију метала.
4. Поједине бактерије у биофилму као продукт својег раста производе киселине које могу узроковати корозију метала и оштећење појединих дијелова уређаја.

 

Здравствене опасности:

 

Биофилмовима и прашином контаминиране површине клима уређаја преко којих струји ваздух директно утичу на квалитету ваздуха и представљају опасност и ризик по здравље људи који бораве у климатизованом простору.

 

1. Поједини дијелови биофилма одвајају се са површине и струја ваздуха их разноси у простор. На тај се начин повећани број бактерија и плијесни у простору које представљају директну опасност по здравље људи.
2. Угинућем и распадањем појединих станица микроорганизама у биофилмовима стварају се ендотоксини који се емитују у простор и представљају  опасност по алергија код људи који бораве у таквом простору.
3. Са прљавих филтера повећава се емисија прашине у простору која може изазвати здравствене тегобе посебно код људи са болестима респираторних органа.
4. Појава непријатних мириса, до којих долази услијед метаболизма микроорганизама, не утиче директно на здравље људи, већ на осјећај неугоде приликом боравка у простору у којем се налазе прљави клима уређаји.

 

Због горе наведених разлога савјетујемо чишћење клима уређаја уочи љета које нам доноси тропске дане, да би сте обезбједили себи и породици пријатније љето.

Royal Company, овлаштени дистрибутер и сервисни центар LG клима уређаја је преко 20 година на нашем тржишту и пружа вам најсигурнија и најбоља рјешења за климатизацију. Године постојања су доказ квалитета наше услуге и задовољних купаца.

Извор: Royal Company