Чињењем добрих дјела до физичког здравља

У свакодневном животу безброј људи изабере да се одрекне свог слободног времена како би помогли другима - било да се ради о помагању старијима, спасавању напуштених животиња, људских живота или помагању некоме да ријеши одређени проблем - добрим дјелима свједочимо сваки дан.

У посљедњих неколико година научници су проучавали чињење добрих дјела и њихових ефеката на људско тијело. У бројним истраживањима је закључено да алтруизам, жеља да несебично помажемо другима, утиче на наше здравље, па чак и на дужину живота.

"Људска природа" је тема филозофских расправа већ хиљадама година, а уз помоћ модерне технологије и науке напокон смо почели да откључавамо ове мистерије. У раним фазама студија научници су успјели да закључе једну чињеницу: наш мозак је физички подешен да помаже другима.

Скенирањем мозга можемо лако уочити да размишљање о туђим проблемима активира исте дијелове мозга који се активирају када размишљамо и о својим, док саосјећање активира дијелове одговорне за осјећаје задовољства.

Наука сугерише да је стара изрека "Боље је давати него примати" дословно истинита.

Добро се добрим враћа

Истраживања показују да нам дјеловање у име других људи помаже да се и сами осјећамо пријатније. Али ту се прича не завршава... Овакво понашање утиче на нас и физички. Све већи број научника вјерује да чињење добрих дјела позитивно утиче на наше здравље, а неке студије су чак закључиле и да нам алтруизам помаже да живимо дуже.

Такође су показале да алтруизам значајно смањује ниво стреса, главног узрочника већине болести, а самим тим да значајно мијења нашу физиологију. Код субјеката тестирања који су само гледали видео који је приказивао чињење добрих дјела забиљежени су привремени скокови нивоа хемикалија које јачају имунитет. Код жена које су комшије сматрале добрим особама јер воле да помажу другима пронађен је повишен ниво окситоцина, хормона "везивања", који нам помаже да се осјећамо добро.

Алтруистичне емоције, "дрога помагача", стварају физиолошке реакције у тијелу тако што повећавају ниво хормона окситоцина, због ког се осјећамо добро, смањују ниво стреса и побољшавају имунитет (виши ниво заштитних антитијела). Алтруизам у нама изазива хемијску реакцију сличну оној коју изазива и истинска љубав.

Извор: www.nezavisne.com