Три понуде стигле, Турци нуде за шећерану највише

БАЊАЛУКА, Три понуде стигле су за сада за Фабрику шећера Бијељина у стечају, а ријеч је о купцима који су и до сада били заинтересовани за некадашњег гиганта. Јавни оглас за продају “Шећеране” објављен је 15. маја ове године. Стечајни управник “Шећеране” Небојша Матић каже да су пристигле три валидне понуде и да су их доставили турска компанија “Солтист”, вијетнамски “Сисиван” и Горан Вајкић из Бањалуке.

Турци су спремни да плате 5,1 милион евра, Вијетнамци нуде 100.000 евра мање, док је Вајкић понудио 6,75 милиона КМ.

– Предност ће имати купци који понуде највећи износ намирења повјерилаца, чија су потраживања око 16 милиона марака, те они који покажу спремност за ревитализацију фабрике и наставак производње – каже Матић.

Он је истакао да је турска компанија навела да би понуђени износ, праћен банкарском гаранцијом, уплатила у три рате.

– О евентуалном покретању производње представници “Солтиста” се нису хтјели изјашњавати све док се не увјере да је то и технолошки изводљиво. Уколико процијене да је то могуће, они су спремни да уложе додатних од 20 до 25 милиона евра – истакао је Матић и додао да је фирма из Вијетнама такође навела да би откупну цијену измирила у неколико рата и да од Владе РС тражи да преузме вишемилионска дуговања према повјериоцима.

Јавни оглас биће отворен до 15. јуна и Матић очекује да би могле стићи и нове понуде.

– “Шећерана” ће у наредних неколико мјесеци сигурно бити продата, јер стечајни поступак мора бити окончан. Колика ће цијена у коначници бити, тешко је прогнозирати – рекао је он.

Предсједник Одбора повјерилаца “Шећеране” Фаик Мухић сматра да је овај пут урађено све како би се дошло до најбоље понуде и коначно била пронађена компанија која би покренула производњу у овом предузећу.

– Било би идеално када би купац било предузеће које се већ бави овом дјелатношћу и које је финансијски способно да изнесе цијели инвестициони циклус – нагласио је Мухић.

Одбор повјерилаца је урадио прединвестициону студију у којој је предочено тренутно стање у ком се налази “Шећерана” и приказана економска оправданост поновног покретања производње.

Најпристојнија понуда би била око 16 милиона КМ, а нови власник би се морао обавезати и да ће уложити 20 милиона у капитални ремонт постројења. Када би неко хтио направити нову фабрику шећера, за то би требало да издвоји око 450 милиона марака. За потпуно покретање производње у бијељинској “Шећерани” требало би око 50 милиона марака – рекао је Мухић и додао да то није велики износ, јер се ради о инвестицији која би се исплатила у веома кратком периоду.

Акционарски капитал

Потраживања у износу од 16 милиона марака повјериоци “Шећеране” су претворили у акционарски капитал, што представља 68 одсто власништва фабрике. Остатак од 32 одсто капитала је у рукама фондова и предузећа “Агрокоп” из Бањалуке.  

Извор: www.glassrpske.com