Јавни фонд дјечије заштите РС - Прва група дјеце отпутовала на море

Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске започео је реализацију пројекта “Социјализација дјеце” током којег ће 1.800 дјеце из социјално осјетљивих категорија бесплатно љетовати на јадранској обали. Како су најавили, захваљујући разумијевању и подршци Владе РС, 1.800 дјеце из свих локалних заједница РС, боравиће на мору у 14 смјена од 20. маја до 21. септембра.

У првој смјени, са 139 учесника, 20. маја су у Бечиће отпутовала дјеца предшколског узраста из Зворника, Бијељине, Бањалуке, Источног Сарајева, Гацка и Невесиња, а у одмаралишту их је дочекао директор Јавног фонда за дјечију заштиту Недељко Јовић са сарадницима. 
Јовић је позитивно оцијенио услове и активности које су дјеци на располагању у одмаралишту и изразио задовољство поводом почетка још једног циклуса овог значајног пројекта. Пројекат “Социјализације дјеце Републике Српске” реализује се на основу Закона о дјечијој заштити, с циљем задовољавања развојних потреба дјеце, развијању осјећаја емпатије, припадности вршњачкој групи и афирмације дјечијих потенцијала. 
Кроз овај пројекат је у претходним годинама на јадранској обали љетовало више од 23.000 дјеце из осјетљивих категорија из свих општина Српске. Категорије дјеце која континуирано учествују у пројекту су дјеца из социјално угрожених породица - корисника права из социјалне и дјечије заштите, дјеца из вишечланих породица, из породица борачке популације, дјеца са посебним потребама и хроничним здравственим сметњама, као и посебно надарена дјеца и талентовани спортисти.

Извор: СРНА