Прошло 26 година од страдања припадника ЈНА у Тузланској колони

Служењем парастоса и полагањем цвијећа на спомен-костурницу на Градском гробљу у Пучилама, у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, у сарадњи са градском Борачком организацијом и Градском управом, у Бијељини је данас одата пошта припадницима Југословенске народне армије који су страдали прије 26 година у „Тузланској колони“, на почетку грађанског рата у БиХ. Тада су војну колону која је, по договору излазила из Тузле, напале муслиманске паравојне снаге, које су убиле 59, а раниле 44 војника. Парастос је служио епископ-зворничко-тузлански Фотије са свештенством Српске православне цркве.

Ни 26 година после, сјећања на трагични дан не блиједе, а за преживјеле учеснике и породице страдалих у Тузланској колони, сваки дан је 15. мај. Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић нагласио је да породице страдалих највише боли неправда, јер починиоци тог злочина никада нису кажњени.
- Мучки су убијени невини и недужни људи. Ми ћемо истрајати у борби за правду и увјерени смо да ће доћи дан казне за злочинце - навео је Савановић. Он је додао да власти Тузле опструишу захтјеве из Републике Српске да се постави спомен плоча на мјесту страдања припадника ЈНА и изразио наду да ће доћи до договора и да ће се моћи овај датум обиљежавати и на мјесту страдања.
Предсједник Борачке организације Бијељина Миодраг Стевановић истакао је да је 15. маја 1992. године на Брчанској малти у Тузли почињен незапамћен злочин над српским младићима.
- Иако је договорен миран излазак војске из касарне преко Бањ брда према Бијељини и Семберији, непријатељ је мучки, из засједе, напао колону. Тај догађај и спомен костурница у Пучилама треба да упозоравају и наше млађе генерације, да не буду лаковјерни, а такође и да никад не заборавимо шта се догађало деведесетих година - истакао је Стевановић.
Шеф Кабинета Градоначелника Бијељине Миле Пејчић нагласио је да је за преживјеле учеснике и породице убијених у Тузланској колони прошло 26 година бола због убиства синова, браће, очева, рођака и пријатеља.
- Сјећање на Тузланску колону је сјећање на недужне жртве, а ми овдје у Семберији чувамо успомену на младе убијене људе, који су тог 15. маја само жељели да се безбиједно врате својим породицама и својим кућама. Ни до данас ником није јасно, шта су коме скривили. Повлачили су се мирно из града, у ком су до тада мирно живјели и служили војни рок -подсјетио је Пејчић.
Он је нагласио да за масакр на Брчанској малти до сад нико није одговарао.
- Ово нажалост, није једини злочин за који још нема земаљске правде, јер домаћи и међународни судови на територији БиХ, за све криве Србе. Бројни злочини над Србима остају некажњени. Изборили смо се за нашу Републику Српску, захваљујући храбрости и жртвама нашег народа и војске и зато је Република Српска легитимна тековина наше борбе. Од правосудних органа тражимо да коначно почну да раде свој посао, не само у интересу правде, већ и у интересу мира, јер ако злочини прођу некажњено, то отвара могућност да буду поновљени. Све што желимо је, да остаемо своји на своме и да живимо у миру са свима - истакао је Пејчић и поручио да жртве никада неће бити заборављене.
Испред Спомен-костурнице вијенце су положили представници породица убијених у Тузланској колони и преживјелих учесника, Миладин Драгичевић, изасланик предсједника Републике Српске, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, изасланик српског члана предсједништва БиХ Миленко Ристић, те делегације Града Бијељина, општине Лопаре, Борачке организације РС, као и представници бројних удружења и организација.
 

Извор: www.gradbijeljina.org
Фото: Grad Bijeljina