Fаcебоок укинуо 200 апликација повезаних са шпијунирањем корисника

Facebook је досад укинуо око 200 апликација, у првом кораку ревизије апликација које имају приступ великој количини корисничких података, а као одговор на скандал у чијем центру је компанија за политичко савјетовање "Cambridge Analytica".

"Апликације су укинуте у оквиру детаљне истраге о томе могу ли се помоћу њих злоупотријебити подаци о корисницима", рекао је Име Арчибонг, потпредсједник Facebooka.

Компанија је објавила да је досад обавила анализу хиљада апликација у оквиру истраге коју је 21. марта наложио извршни директор Марк Закерберг.

Оснивач највеће друштвене мреже на свијету тада је рекао да ће се истражити све апликације које су имале приступ великој количини информација, прије него што им је компанија ограничила приступ 2014.

Facebook је погодила криза повјерења код корисника, оглашивача, запосленика и инвеститора након што је признао да су подаци о око 87 милиона људи, већином из Сједињених Држава, дошли у руке "Cambridge Analytice" која их је искористила у политичким кампањама.

Након избијања скандала, у Америци и у Европи отворено је неколико истрага, а Закерберг се неколико пута извинио због кршења приватности корисника највеће друштвене мреже на свијету.

"Cambridge Analytica" је 2014. године путем психолошког упитника на који је одговорило 270.000 особа прикупила податке о 87 милиона корисника Facebooka.

То је британској компанији омогућило да створи драгоцјену базу података прије него што ју је ангажовала екипа кампање Доналда Трампа.

Лични подаци су у средишту пословног модела Facebooka и других технолошких компанија попут Twittera i Googlea јер омогућавају боље усмјеравање рекламних, трговачких или политичких садржаја.

Извор: www.nezavisne.com