Обиљежен Дан војске

Дочеком 18 ратних застава, освештаних раније у војном Спомен храму Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских, у Бијељини је почело обиљежавање Дана војске Републике Српске. У организацији Градске борачке организације, обиљежен је Дан Војске Републике Српске, Дан семберских ратних јединица и Дан Трећег пјешадијског Република Српска пука.

Према ријечима предсједника градске Борачке организације Бијељина Миодрага Стевановића, ово је свечан дан који се већ шесту годину за редом обиљежава у Бијељини.

- Поносни смо на овај дан и на нашу борбу. Ми смо ствараоци Републике Српске, а на данашњи дан се присјећамо и наших преко 1000 погинулих сабораца са подручја Семберије, који су наша највећа светиња, јер су заслужни за све што данас имамо - истакао је Стевановић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић оцијенио је данашњи дан веома важним за Бијељину која слави три празника – Светог Василија Острошког, али и Дан Војске Републике Српске и Дан семберских ратних јединица.

Према његовим ријечима,Град је, заједно са градском Борачком организацијом, одлучио да споји ове празнике, јер борци заслужују велики помен и манифестацију посвећену њима.

- Прије 27 година српски народ у тадашњој БиХ био је принуђен да брани свој опстанак, а Република Српска је доказ да смо тај оправдани циљ успјешно испунили. На преко двије и по хиљаде километара фронта, више од 20.000 војника дало је свој живот за слободу, а много више је рањено.

На нама је, колико год је то могуће, олакшамо живот борачким породицама - навео је градоначелник Мићић.

Он је истакао да је Бијељина прва локална заједница која је покренула стамбено збрињавање борачких породица, сваке године се издвајају средства за једнократне помоћи борачким породицама, подршку раду борачких удружења, као и за одржавање споменика, а да ће Град наставити да даје све од себе да помогне демобилисаним борцима и бoрачким породицама.

Ратни командант Источно-босанског корпуса генерал Будимир Гаврић  честитао је свим грађанима Републике Српске Дан формирања Војске Српске.

- Република  Српска је на овом простору историјска, вјековна и највећа тековина. Због тога сви морамо да водимо рачуна о њој и да њени грађани живе у задовољавајућим условима - истакао је Гаврић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, који је присуствовао обиљежавању Дана војске заједно са бројним делегацијама са локалног, републичког и  БиХ нивоа власти,  истакао је да је 12. мај један од најзначајнијих датума у новијој српској историји.

- Војска Српске је у четврогодишњем грађанском - вјерском рату испунила своју историјску улогу, прије свега да заштити народ, да сачува већину српских територија и пресудно је утицала на стварање Републике Српске -појаснио је Савчић.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић навео је да се сјећање на погинуле борце увијек мора његовати.

- Мислим да је лијепо што је Бијељина објединила у једном дану више свечаности и на тај начин подсјетила на значај стварања Републике Српске - истакао је Иванић.

Након обраћања званичника испред споменка погинулим  борцима,  на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића,  парастос  је са Његовим преосвештенством епископом зворничко-тузланским Фотијем служило неколико владика  који бораве у Бијељини поводом славе манастира Светог Василија Острошког.

- Сјећамо се данас свих који су своје животе положили за Републику Српску, свих око 30.000 погинулих младића, што увијек и у радости и у тузи треба да помињемо, никад да заборављамо. Увијек се у својим молитвама за њих молимо, јер пострадаше за крст часни и веру православну - навео је владика Фотије, пожеливши да они који воде овај народ то чине мудро, те да рата више никад не буде.

Након парастоса, бројне  делегације, грађани и борци положили су вијенце на споменик у центру Града.

Извор: www.gradbijeljina.org
Фото: Grad Bijeljina