Прослављена крсна слава општине Лопаре - Ђурђевданске свечаности

Поводом крсне славе општине Светог Ђорђа, начелник Лопара Радо Савић и потпредсједник Скупштине општине Горан Максимовић уручили су признања појединцима и предузећима који су у претходној години допринијели унапређењу и развоју општине у различитим областима.

На свечаној сједници Скупштине општине Лопаре уручена су признања српском члану Предсједништва БиХ Младену Иванићу и министру здравља и социјалне заштите Републике Српске Драгану Богданићу за подршку развоју ове локалне заједнице.

Примајући Повељу општине, Иванић је рекао да му је ово признање веома драго и најавио да ће наставити да пружа подршку развоју Лопара.

"Посебно често долазим у Лопаре и трудио сам се да помогнем овој локалној заједници која заслужује сву подршку, а награда је додатни подрстрек да наставимо развијати овај крај", истакао је Иванић.

Након уручења златне значке у знак захвалности што је ресорно министарство помогло изградњу подручне амбуланте у Лопарама, министар Богданић је рекао да је то признање за цјелокупну Владу Републике Српске.

"У претходном периоду много је улагано у примарну здравствену заштиту јер нам је циљ да здравствена заштита буде једнако доступна свом становништву Српске и да је она правовремена, квалитетна и са квалитетним здравственим кадром", рекао је Богданић.

Поводом крсне славе општине Светог Ђорђа, начелник Лопара Радо Савић и потпредсједник Скупштине општине Горан Максимовић уручили су признања појединцима и предузећима који су у претходној години допринијели унапређењу и развоју општине у различитим областима.

Савић је на свечаности говорио о постигнутим резултатима у претходној години и будућим плановима развоја општине, а из бројних реализованих пројеката издвојио је успјех у запошљавању.

"У посљедњих годину дана у Лопарама смо запослили 392 становника и увјерен сам да ћемо тај позитиван тренд задржати и у наприједити", истакао је Савић.

На свечаној сједници Скупштине општине Лопаре која је одржана у Центру за културу општинска медаља Светог Ђорђа додијељена је Дарку Крсмановићу за исказану хуманост, а златна значка Светозару Остојићу за развој и афирмацију туризма општине Лопаре.

Мирославу Којадиновићу златна значка додијељена је за подршку развоју општине Лопаре и хуманитарни рад, Јадранку Лешићу за подршку развоју ове општине, Илији Стјепановићу за развој привреде, Драги Радовановићу за остварерне резултате у области науке и културе, те Драгану Јовићу за развој пољопривреде.

Општинска признања уручена су и Дестилерији "Епоха" за развој пољопривредне производње, Недељку Бојкићу за остварене резултате у пољопривреди, предузећу "Вуд Ворлд" за привредне успјехе, Одбојкашком клубу "Мајевица" у области спорта, Ватрогасном савезу Републике Српске за помоћ у техничком опремању Ватрогасне јединице Лопаре и предузећу "Термал" за остварене резултате у привреди.

ФОТИЈЕ: БУДИМО НАРОД БОЖИЈИ!

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије поручио је у бесједи вјерницима да Свети великомученик Георгије показује да не треба никада одступати од своје вјере, ни по цијену гоњења, мучеништва и распећа.
"Будимо народ Божији", цитирао је владика Фотије блаженопочившег патријарха Павла и честитајући славу житељима Лопара пожелио да се ова мајевичка општина развија и да напредује духовно.

Епископ Фотије је оцијенио да велики број вјерника у храму показује да су Срби народ цркве и вјере, хришћански народ.

"Треба бити боголик, христолик човјек, али и човјек вјере, љубави и наде, који вјерује у вјечни живот и васкрсење из мртвих", закључио је владика.

Крсна слава општине Лопаре Ђурђевдан обиљежена је Светом архијерејском литургијом и ломљењем славског колача у Храму Покрова Пресвете Богородице, литијом градским улицама и поменом за 242 погинула борца мајевичког краја.

Начелник општине Лопаре Радо Савић честитао је славу суграђанима и захвалио свима који су дали допринос развоју општине, уз увјерење да ће се привредни напредак из претходног периода задржати и унаприједити.

"Дочекујемо крсну славу са реалним перспективама за економски развој, за већу запосленост и већи стандард свих наших суграђана", рекао је Савић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је након помена погинулим борцима да народ у Српској ужива највиши облик слободе, испољавања вјере на начин како то обичаји, традиција и сама вјера налажу, те истакао да највеће заслуге за то припадају погинулим саборцима.

Након полагања цвијећа испред централног споменика, епископ Фотије и остали званичници посјетили су и Спомен-собу за погинуле борце у Центру за културу и информисање у Лопарама.

УЛАГАЊЕ У МЛАДЕ - УЛАГАЊЕ У БУДУЋНОСТ

Начелник општине Лопаре Радо Савић поручио је да ова општина традиционално награђује успјешне младе и улаже у њих, јер је то пут у свијетлу будућност друштва.
Савић је оцијенио да су "Ђурђевданске свечаности", које се организују поводом крсне славе општине Лопаре, завршене на најљепши начин, којим се истичу младост и успјеси младих.

Он је рекао новинарима да се из локалног буџета годишње издваја 178.000 КМ за потребе образовања.

"Ђурђевданске свечаности" завршене су додјелом захвалница ученицима основних и средњих школа који су постигли запажене резултате на општинским, регионалним и републичким школским такмичењима.

Током ових свечаности одржан је низ спортских и културно-забавних садржаја у Лопарама, на свечаној сједници Скупштине општине уручена су признања заслужнима за развој овога краја, а одата је и почаст за 242 погинула борца са овог подручја.

На подручју лопарске општине три основне школе похађа 705 ученика, а Средњошколски центар 266 ученика, док дјечији вртић Лопаре има 60 полазника.

Извор: Општина Лопаре