Стари трактори одлазе у пензију

Агенција за аграрна плаћања Републике Српске и ресорно министарство у склопу подстицаја за капиталне инвестиције у овој години приоритет су дали инвестицијама у пољопривредну механизацију у износу од 1,8 милиона марака. Од те суме за тракторе је намијењено милион марака, а за прикључке 800.000.

У јавном позиву, који је расписан у четвртак 3. Маја 2018., а који је отворен 30 дана, наводи се како на подршку, додуше мању, могу рачунати и они који буду инвестирали у сточарску и биљну производњу, као и пољопривредници који инвестирају у прераду и складиштење пољопривредних производа. Свеукупно, у питању је износ од око шест милиона марака.

Подстицајима су обухваћена и улагања у изградњу пластеника и набавку опреме, за подизање вишегодишњих производних засада малина, купина, боровница, аронија и јагода, као и за постављање противградних мрежа.

Резервација средстава за подршку се остварује прије инвестирања, на основу поднесене пријаве на јавни позив. Одобравају се у износу од 30 одсто од укупне вриједности инвестиције за комерцијална, а 15 одсто за некомерцијална газдинства. Износ се увећава за пет одсто, ако је носилац газдинства жена или пољопривредник до 40 година старости.

Оно што агенција неће подржати је куповина грађевинског земљишта и постојећих зграда и објеката, набавку кориштене опреме, грађевинског материјала, те реконструкцију и адаптацију постојеће опреме. Новца нема ни за издатке приликом инвестиција које су настале због комуналних накнада и доприноса, набавке извршене лизингом и набавке извршене на основу донација и поклона.

Провјеру реализације инвестиција ће вршити комисија на лицу мјеста код корисника средстава, као и контролу рока у којем се инвестиција реализује.

У Савезу удружења пољопривредних произвођача РС кажу како је модернизација и занављање механизације кључни фактор у развоју домаће пољопривреде, јер је постојећа у просјеку стара више од двије деценије.

"Ту се појављује проблем у потрошњи горива, учинку и енергентима. Други проблем је што ова механизација није адаптирана за нове модерније прикључне машине, које захтијевају додатне излазе, а који би омогућили њихову потпуну и досљедну примјену. Све то поскупљује домаћу производњу", каже Стојан Маринковић, предсједник Удружења. 

Сматра да ће, и поред подстицаја, бројни пољопривредници који имају потребу за набавком механизације калкулисати.

"Видјећемо колико ће пољопривредни произвођачи бити спремни да инвестирају у нову механизацију, имајући у виду лоше стање у аграру и отворене границе које нам не дозвољавају да се ширимо онолико колико можемо. Бројни пољопривредници, и поред могућности, калкулишу да ли вриједи уложити у такво нешто усљед прекомјерног увоза и немогућности пласмана властитог производа", закључио је Маринковић.

Извор: www.nezavisne.com/www.infobijeljina.com