Изјава високе представнице Федерике Могерини у име ЕУ поводом Свјетског дана слободе медија 3. маја 2018.

На данашњи дан обиљежавамо Свјетски дан слободе медија у тешким околностима за новинарство. Слобода изражавања и слобода медија угрожени су широм свијета. Напади против медија и новинара напади су на демократију и на слободу свих нас. Одајемо почаст свим новинарима у Европи и у свијету који су изгубили животе обављајући свој посао. Позивамо све државе да осуде насиље над новинарима, да предузму мјере за побољшање сигурности новинара и, посебно, новинарки те приведу правди починитеље и потицатеље таквог насиља.

Еуропска унија заснована је на вриједностима демократије, људских права и владавине права, на слободним и плуралистичким медијима како је садржано у Повељи ЕУ о основним правима. Слобода медија има кључну улогу у промовисању доброг управљања, транспарентности и одговорности. Независно новинарство изузетно је битно за позивање држава на одговорност и праћење демократских процеса. Слободни, разноврсни и независни медији, на интернету и изван њега, стубови су плуралистичког и отвореног друштва, те сносе велику одговорност за пружање провјерених и тачних вијести јавности.

У све политике Еуропске уније, као и у њене програме развоја, укључено је поштовање слободе изражавања. Законодавство, политике и инструменти ЕУ обликовани су како би се ојачала слобода медија у цијелој Унији, те како би се побољшала транспарентност, вјеродостојност и разноврсност информација на интернету. ЕУ ће и даље финансирати циљане пројекте у трећим земљама којима се унапређују квалитет новинарства, приступ јавним информацијама и слобода изражавања.

Устрајно ћемо осуђивати насиље над новинарима те ћемо се у оквиру билатералних контаката с трећим земљама, као и мултилатералних и регионалних форума, супротставити свим законима, прописима или политичким притисцима којима се ограничава слобода изражавања. Предузимаћемо конкретне кораке у погледу спречавања напада на новинаре и блогере те одговора на те нападе, међу осталим пружањем хитне помоћи ради заштите бранитеља људских права који су у опасности, понекад и пресељењем.

Данас поновно потврђујемо одлучност ЕУ да на темељу начела једнакости, недискриминације и универзалности путем свих медија, унутар наших граница и изван њих, и даље промовише и подупире слобода мишљења и изражавања, јер то су права која свако и свугдје треба имати.

0
0
0
0


Новости из ЕУ