Нова књига Живорада Жике Зекића - Ко смо и куда идемо?

Из штампе је изашла нова књига Живорада Жике Зекића, аустријског пензионера, који живи у Поповима. Књига је други дио прве књиге ,,Ко смо, куда идемо?'. И ова друга књига носи исти наслов, а Зекић ју је написао ,,да се не забораве лажи и истине, двије највеће громаде од којих су постали и опстали човјек и људско друштво'. Пишући ову књугу Зекић је желио дати свој мали допринос у спознавању самих себе – ко смо, шта смо, куда идемо, као и у лакшем и правом одлучивању на изналажењу путева за међусобно разумијевање, толеранцију, респект, повјерење, љубав... ка животу благостања.

Како је навео рецензент мр Мирко Бабић ,,један наш обични мајстор техничар који је радио код нас у социјализму је дуго година у европским капитализму, упустио се у писање ове књиге за размишљање'.

-Начео је много, много важних питања о смислу човјековог живота и будућности човјечанства. Научници то нису могли, нажалост самоуки социолог Зекић без научне апаратуре, народски мудрац и мислилац, без обзира на збркан начин мишљења између епског приступа и академизма кандидује себе за мислиоца општег значаја', прецизирао је Мирко Бабић.

  Како Бабић тврди, аутор књиге мисли да је демократија велика илузија која маскира директну олигархију и говори да су САД водиле 230 ратова, те да је за човјечанство највећа опасност неупоредива америчка моћ. Живорад Зекић тврди да су Библија и Куран стварно и истински скуп све људске свјетске памети, а да је Ајнштајнова теза да је религија највеће дјетињасто празновјерје исправна. Он тврди и да је већа опасност од софистициране вјештачке интелигенције него од атеиста. По Зекићу се "ванземаљац крије у нама и чека свој час".

-Глобализација љубави једина је снага и једини рецепт за излазак из кризе, каже Живорад Жико Зекић.

  У предговору књиге доцент др Велемир Зекић појашњава шта све човјеку треба за живот. У прилог томе шта све човјеку треба за живот писао је и сам аутор књиге. Због тога је и добар дио овог свог штива посветио алтернативном лијечењу, здравој исхрани и заблудама, правилном дисању, медитацији, о стицању мудрости итд. Посебну пажњу посветио је и захвалности, покајању, молитвама, Божијим законима, смијеху, машти...

-Постављаћу и убудуће слична и нека друга питања и себи, и другима и одговарати на њих. Промишљаћи онако како ја живот на овом, а и овом  свијету видим. Стављаћу то све на папир. Нека остане записано за нова покољења, само ако ми здравље дозволи, обећава на крају  Живорад Жико Зекић.

Извор: Семберске новине