Прослава Првог маја у Семберији - Никад мање излетника

Годинама Први мај дочекујем са пријатељима на обалама Дрине, испред викендице, али никада до сада, као што је то случај ове године, нисам видио мање људи који обиљежавају овај празник, каже Бијељинац Златко Савић, који је са својим пријатељима из Бијељине и Брчког Првомајске празнике провео на дринској плажи у Амајлијама.

"У питању је велико викенд насеље. За посљедњих  осам година ово је најскромније обиљежен Први мај на овој локацији. Нема празничне атмосфере, бучне музике, пјесме, доброг расположења, роштиља на све стране. То је некада било уобичајено за овај празник. Дрина одмара и очи и душу, али нема посјетилаца," каже Златко.

 У разговор се укључује и  Златков пријатељ Дражен Жерајић из Брчког. Он каже да се некада Први мај прослављао и у Брчком пуно масовније, на Фицибајру, поред Саве, у Пелагићеву, Човић Пољу, гдје се налази одмаралиште са бунгаловима и вјештачка језера.

"Из године у годину  све је мање људи на излетиштима. Изгледа да нема више радника у оноликом броју, као што је било некада. Многи су отишли у иностранство, нема ни омладине као некада. Овдје, на Дрини, у Еко – кампу, некада су на стотине средњошколаца, студената и радника обиљежавали и прослављали  Први мај. То је, изгледа, постала прошлост," каже Дражен Жерајић.

Љ.Љ.

Извор: Семберске новине/Љ.Љубојевић
Фото: Г.Бобић