Нова ера: Крај рата, Кореје договориле денуклеаризацију

Сеул, Пјонгјанг -- Председници Јужне и Северне Кореје Мун Џае Ин и Ким Џонг Ун постигили су историјски договор о денуклеаризацији и престанку рата. У заједничком саопштењу се наводи да "неће бити више рата на Корејском полуострву и да је почела нова ера мира". Такође, наводи се да су се двојица лидера договорила да почну да раде на потпуној денуклеаризацији на полуострву.

"Хајде да испунимо очекивања људи и направимо бољи свет. Обећавам да ћемо бити све бољи у будућности", рекао је Ким Џонг Ун. 

Како јављају агенције, планирано је да се мировни споразум званично потпише до краја године. 

Грађански рат у Кореји из 1953. године завршен је примирјем, а не мировним споразумом, због чега су Северна и Јужна Кореја технички до сада и даље биле у рату. 

Нешто раније је Ким постао први севернокорејски лидер који је крочио у Јужну Кореју од поделе ратом 1953. године, а 2018. година би могла да уђе у историју као почетак нове ере у односима две земље и година у којој је завршен деценијски рат. 

ББЦ пише да су се “у тренутку пуном симболике“ лидер Северне и Јужне Кореје Мун Џае Ин руковали на граници. 

Грађани су потом са изненађењем гледали како Ким Џонг Ун позива јужнокорејског лидера да на тренутак крочи у Северну Кореју, што је он и учинио, након чега су се заједно вратили у Јужну Кореју, а све време држећи се за руке. 

ББЦ истиче да је то очигледно био моменат који није био предвиђен у иначе веома детаљно испланиром сусрету. 

"Нова историја почиње сада", рекао је лидер Северне Кореје, а чак се и нашалио рекавши "надам се да ћете уживати у нудлама које смо вам донели". 

По завршетку прве рунде разговора, како се наводи, Ким и Мун су имали одвојене ручкове, а како је раније најављено севернокорејском лидеру сервирано швајцарско јело од кромпира, а јужнокорејском риба лист. 

Двојица лидера су затим засадила дрво бора на линији демаркације које треба да представља симбол "мира и просперитета", након чега су залили дрво водом донетом из реке Таедгонг са севера и реке Хан са југа, а после тога су прошетали пред почетак преговора на којима је потписан споразум.

Извор: b92.net
Фото: Tanjug/AP