Пореска управа: Затворено 56 објеката

Инспектори Пореске управе Републике Српске су од 2. до 21. априла обавили укупно 305 контрола и у 136 случајева утврдили неправилности у оквиру раније најављене акције појачаних контрола евидентирања промета преко фискалних каса.

Током појачаних контрола, инспектори су издали 142 прекршајна налога, на укупан износ казне од 86.550 КМ, саопштено је из Пореске управе Српске.

Због неиздавања фискалних рачуна, за 56 пореских обвезника изречене су мјере привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана. Откривена су и два непријављена радника.

У саопштењу се подсјећа да Пореска управа појачане контроле врши у оквиру раније најављене кампање “Корак предузми, рачун узми”, која се спроводи путем већег броја електронских и штампаних медија у Српској.

Циљ је подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, јер се узимањем рачуна даје допринос у борби против сиве економије и повећава економска снага Српске.

“Почетком акције смо и најавили да ће, осим превентивног дјеловања, у оквиру ове кампање бити појачан рад инспектора Пореске управе на терену, а који ће и у наредном периоду наставити контролисати пословне субјекте у извршавању ове законске обавезе ради побољшања пореске дисциплине пореских обвезника када је у питању обавеза издавања фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге”, напомињу из Пореске управе.

Из Пореске управе наглашавају да неиздавање фискалних рачуна пореских обвезника показује да је њихово пословање нелегално и значи неприказивање прихода и утају пореза.

“Пореска управа приликом својих контрола само спречава пореске обвезнике да раде нелегално, да врше утају пореза и да буду нелојална конкуренција оним пореским обвезницима који издају фискалне рачуне приликом продаје робе или услуга”, поручују из Пореске управе.

Пореска управа Српске још једном позива пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области, а све грађане да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем е-маил адресе: контакт@порескауправарс.орг или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе.

Извор: infobijeljina.com/SRNA
Фото: atvbl.com