Књига шири видике, образује и оплемењује

Народна библиотека ,,Филип Вишњић“ је поводом 23. априла, Свјетског дана књиге и ауторских права до уназад неколико година упућивала позив грађанима да поклоне књигу библиотеци, а за узврат су добијали годишњу чланску карту. Од 2013. године позив је нешто другачији, те је 23. април дан када се у библиотеци одобрава попуст 50 одсто на годишњу цијену чланарине.

Оно што посебно треба истаћи је да су бројни начини и мноштво прилика које ова кућа знања током читаве године нуди својим суграђанима и излази им у сусрет. У прилог томе свакако је и податак да библиотека ,,Филип Вишњић“ већ неколико година календарску годину завршава са највећим бројем чланова у Републици Српској, а поред тога бијељинску библиотеку је само током прошле године посјетило око 160.000 грађана, што је, такође, рекордан број у поређењу са посјетама које су оствариле друге библиотеке у Републици Српској. Обимом и квалитетом културног дјеловања, Народна библиотека ,,Филип Вишњић“ заузела је запажено мјесто међу институцијама које се баве истом или сличном дјелатношћу.

-Књиге су наше савезнице у ширењу просвјете, културе, науке и информисања. Књига  може бити пријатељ, учитељ, инспирација. Она може послужити као лекција, често врло поучна и практична, која нам пружа конкретне информације или понекад апстрактне, филозофске идеје. У сваком случају помаже нам да отворимо свој ум за нове идеје и нове погледе на свијет, указује директор библиотеке Јован Цвјетковић говорећи о користи коју пружа свакодневно читање, наглашавајући да се радост читања открива у најранијим годинама, а ужива током цијелог живота. Он је истакао да се на подизању свијести о вриједности књиге и ужитка читања свакодневно ангажују библиотекари, а они на питање које се књиге највише читају у бијељинској библиотеци одговарају да се чита све. Кажу, читају се домаћи и страни писци, модерни и класици, те док се неки читаоци враћају старим насловима, други трагају за најновијим издањима.

- Читање пружа низ нових могућности, књижевност шири видике, образује и оплемењује. Читајте, уживајте у тренуцима осаме с књигом, размјењујте књиге, цијените књижевност и не заборавите да је књига најбољи поклон, поручују из библиотеке ,,Филип Вишњић“ додавши да је библиотекарство наше заједничко богатство и да су књиге много више од физичког предмета, оне су најљепши изум за размјену идеја које су изнад граница простора и времена.

 

М.Р.

Извор: Семберске новине