АКЦИЈА УДОМЉАВАЊА ПАСА - Они обогаћују живот човјека

У организацији градског Одјељења комуналне полиције и Удружења за заштиту животиња ,,Аска“ , на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића одржана је акција удомљавања паса под слоганом ,,Ја нисам луталица, ја сам одбачен од људи“, којом се указало на значај заштите животиња.

Бијељина, као и многи градови у Републици Српској и региону, има проблем са уличним псима, од којих је највећи број оних  који су напуштени.  Удружење ,,Аска“ и  Комунална полиција оцијенили су да је  акција јавног извођење паса на улицу  најбољи начин да се ти пси приближе људима и да разбију предрасуде које су , кад је ријеч о кућним љубимцима, у великој мјери  још увијек присутне код наших суграђана.   

-У посљедње вријеме у граду  има много паса луталица и мачака. Несавјесни  грађани  најчешће возилом дођу у предграђе и избаце по неколико  штенади и мачака. Организовањем акције удомљавања паса желимо да скренемо пажњу грађана на значај заштите животиња, те да су сви одговорни за псе луталице, не само институције. Грађани не смију избацивати псе на улицу кад више не могу о њима да се брину или кад их више не желе, изјавио је начелник Комуналне полиције града Бијељине Ратомир Драганић, те указао на потребу стерилисања паса и чиповање.

Предсједница Удружења за заштиту животиња ,,Аска“ Јасна Ђорђић истиче да је оваква акција неопходна  јер сами не могу дјеловати и неопходна им је подршка свих који живе у овом граду.

-Неопходно је, прије свега, промијенити однос према псима и учинити све да би их било што мање на улици, нагласила је Јасна која се у мисију спашавања напуштених паса укључила искључиво из љубави према животињама.

-Многи грађани уличне псе доживљавају као мање вриједне, мање интелигентне, мање лијепе или мање послушне. Вјерујте, није тако. Ови пси су изузетно интелигентни и бескрајно привржени, а  удомљавајући пса добијате највјернијег пријатеља, поручује Јасна.    

Акцији удомљавања паса свој допринос дала су и дјеца из Дневног центра Центра за социјални рад који су за мужјаке израдили кравате, а за женке машнице.  Акцију су, доласком на Градски трг, подржали и малишани Дјечијег вртића ,,Чика Јова Змај“.

Удружење за заштиту животиња ,,Аска“ основано је почетком 2017. године. Од тада до данас чланови овог удружења удомили су преко 200 паса, а уз подршку Ветеринарске станице и Ветеринарске амбуланте ,,Нуттритио“ лијечили преко 100 паса, а стерилисали њих преко 50. Иначе, стерилизација паса је уједно и један од циљева овог удружења, јер би се тиме смањио број паса на улицама.

Чланови  удружења  ,,Аска“, по пријему порука на свом фб профилу, одмах реагују и прискачу у помоћ,  било да је ријеч о потрази за изгубљеним кућним љубимцем или објавама за удомљавање паса и мачака.

 

М.Р.

Извор: Семберске новине