КОНЦЕРТ ХОРА ЦРКВЕНОГ ПОЈАЊА ИЗ НОВОГ САДА - Духовна музичка радост

У Епархијском културном центру Епархије зворничко- тузланске одржан је цјеловечерњи концерт хора Школе црквеног појања ,,Свети Јован Дамаскин“ из Новог Сада, који су наступили под управом диригента јерођакона Јеротеја из манастира Ковиљ.

Хор постоји непуних седам година, а ово је њихов први наступ у Бијељини. Пред бијељинском публиком  извели  су васкршње химне, а наступ у Епархијском културном центру , који је био још једна  потврда њиховог преданог рада на очувању традиције, награђен је громогласним аплаузом. Како је истакнуто, духовна музика у православљу има дубљу димензију,  она је средство уздизања ка Богу. Православна црквена пјесма  је прије свега молитва, разговор човјека и његове душе са Богом, оне су израз побожних осјећања  и зато се православна богослужења врше далеко више појући, него говорећи.

-Хор Школе црквеног појања чине ученици и свршени ученици ове школе која постоји од октобра 2011. године и у њој се изучава древно црквено појање које се и данас поје у већини православних цркава на Истоку . Циљ ове школе, у којој школовање траје пет година,  је да се оспособе будући појци који ће моћи да поје на црквеним богослужењима.  Иначе, Срби су ово појање примили још са просветитељском мисијом Кирила и Методија, а нарочито се учврстило за вријеме првог архиепископа српског Светог Саве, истакао је јерођакон Јеротеј.

Према његовим ријечима, појање се током вијекова његовало и развијало у српској православној цркви  све до почетка 19. вијека када је настао период застоја ове музичке традиције, а  обнавља се  осамдесетих година прошлог вијека, највише  под утицајем Свете горе, нарочито српског светогорског манастира Хиландар.

-У нашој цркви сада имамо богатство појања и црквене музике, која има просветитељску и обновитељску улогу, истакао је јерођакон Јеротеј.

Извор: Семберске новине