Породично предузеће „Божић“ корак по корак осваја тржиште

Жарко Божић (55), металостругар, након дванаест година проведених на раду у Бечу, са супругом и двојицом синова вратио се у Бијељину. Жарко каже да је средњу школу, смјер металостругар, завршио у Љубљани, а након рада у Бечу, са уштеђевином се вратио у завичај и покренуо властити бизнис.

Породично предузеће БСБ – Божић, формирано 1998. године, које се бави машинском обрадом дијелова и израдом озубљења и дијелова за потребе пољопривредне и грађевинске механизације, тренутно запошљава седморо радника.

Жарко каже да је у овом породичном предузећу запослен он, супруга, синови Саво и Бојан, те још тројица искусних радника, металостругара.

Његов син Саво је завршио машински факултет у Новом  Саду, млађи син Бојан је металостругар.

„ Као четврто дијете из сиромашне породице отиснуо сам се рано у свијет. Све што сам тамо зарадио, инвестирао сам овдје. Највећи капитал је то што сам и дјецу довео овдје, јер многи то не постигну. Саво је магистрирао на Машинском факултету у Новом Саду. Да сам чекао још двије године, они би остали да живе и раде у иностранству. Израђујемо све врсте зупчаника, машинске елементе, дијелове за прехрамбену, месну индустрију, пољопривреду и рударску механизацију“,каже Божић, истичући да је оваква фирма неопходна у аграрним подручјима. И млађи син Бојан је завршио машинску школу и већ ради на ЦНЦ машини.

 Ужом специјалношћу, озубљењем, у бившој Југославији, каже Жарко Божић, тренутно се бави свега десетак предузећа.

„ У овој области, а син Саво је то специјализирао и у Њемачкој, тренутно смо међу водећим фирмама у БиХ. Једино ми у БиХ оштримо ваљке за млинску индустрију. Те послове обављамо и за пословне партнере у Србији и Хрватској. Градимо нову производну халу у којој ће бити смјештене ЦНЦ машине. Намјеравамо да запослимо младе раднике и инжењере и да им обезбиједимо пристојне плате. Планирамо да радимо одређене послове за европско тржиште“.

Жарко Божић каже да њихово породично предузеће тржиште осваја корак по корак и то је њихово основно опредјељење. С обзиром на то да тренутно једини у БиХ могу израдити зупчаник пречника 2,4 метра за рударску и другу механизацију, Божићи се не плаше за будућност.

Дукати као поклон радницима

Необичан детаљ, вриједан пажње. Божићи својим радницима на крају сваке пословне године поклањају мали дукат, за десет година рада у овој фирми награда је велики дукат. Божићи своје раднике доживљавају и као дио властите породице.

Извор: Семберске новине/Љ.Љубојевић
Фото: Семберске новине