ИЗЛОЖБА КАРИКАТУРА ,,50. ПЈЕР“ - Мајсторије ума и руку

Изложба најбољих радова са јубиларног ,,50. Пјера“ од 13. априла изложена је у Народној библиотеци ,,Филип Вишњић“, заједно са пресјеком карикатура награђиваних током протеклих пет деценија на овом престижном конкурсу компаније ,,Новости“.

Изложбу карикатура ,,Пјер“, која се, захваљујући директору Народне библиотеке ,,Филип Вишњић“ Јовану Цвјетковићу, по  шести пут организује у Бијељини, отворио је уредник страница хумора у ,,Вечерњим новостима“  Бојан Љубеновић.

- Ова изложба, која ће у Бијељини остати отворена седам дана, права је мала светковина. Заправо, ријеч је о двије изложбе: прва, која је вјероватно и најзначајнија изложба карикатуре која је икада направљена на овим просторима, поставка је 50 најбољих карикатура у посљедњих 50 година, а другу изложбу чине награђени радови и радови учесника пристигли на конкурс за ,,50. Пјер“. Заправо се може рећи и да је ово  велики догађај за југословенску карикатуру, с обзиром  да је ,,Пјер“ некада био конкурс југословенске карикатуре, и веома значајан догађај  за цјелокупну српску карикатуру, јер је ова друга изложба поново окупила најбоље што српска карикатура има,  каже Љубеновић. Како прецизира, на 50. конкурсу  карикатуре за награду ,,Пјер“ учествовало је 145 аутора са укупно 436 карикатура. За изложбу у библиотеци, и пратећи каталог, одабран је 121 рад, а о најбољима ове године одлучивао је жири који су чинили пјесник Љубивоје Ршумовић, афористичар Александар Чотрић, сатиричар Воја Жанетић, прошлогодишњи лауреат Горан Дивац и главни и одговорни уредник ,,Вечерњих новости“ Милорад Вучелић.

Највеће признање, ,,Златног Пјера“, додијељено је познатом карикатуристи Југославу Влаховићу за карикатуру под називом ,,Без ријечи“, ,,Сребрни Пјер“ припао је Слободану Обрадовићу за карикатуру под истим називом,  ,,Без ријечи“, а  ,,Бронзани Пјер“ Дејану Борковићу за карикатуру ,,Социјални програм“. Награда која од 2017. године носи име ,,Ранко Гузина“, за портрет-карикатуру, припала је Дејану Ђуровићу који је портретисао ветерана српског глумишта Власту Велисављевића. За најбољег младог карикатуристу признање је добио Растко Лулић. 

-Теме које карикатуристи осликавају заправо представљају нашу узбуркану стварност, и тако већ 50 година. Ово су невиђене мајсторије ума и руку, наглашава Бојан Љубеновић.

 

Борци за слободу јавне ријечи

 

,,Пјер“ је данас најстарији и један од најпрестижнијих конкурса за карикатуру на Балкану, а установљен је у част Петра Крижанића Пјера који је почетком прошлог вијека установио карикатуру као новинарски  жанр. Конкурс карикатуре за награду ,,Пјер“  покренуле су ,,Вечерње новости“ 1967. године, а идејни творац био је сликар и карикатуриста Драган Савић. Идеју је у дјело спровео Слободан Глумац, тадашњи главни уредник ,,Вечерњих новости“. Први добитник награде био је Албин Рогељ за карикатуру ,,Осмерац на југословенски начин“.  

- Поносни смо што српски карикатуристи данас настављају најбољу традицију југословенске карикатуре и свега  оног о чему су водили рачуна и против чега су се борили тадашњи карикатуристи, а то су лаж, лицемјерје, глупост и све аномалије друштва. Данашњи карикатуристи представљају једну од најсвјетлијих тачака нашег цјелокупног новинарства, јер се безкомпромисно боре за слободу јавне ријечи . Карикатуристи у тих неколико квадратних цантиметара, колико им дозвољава новински простор, настоје да људима отворе очи, а истовремено да их и насмију, истиче Бојан Љубеновић  указујући да су у нека лијепа времена карикатуристи и сатиричари негдје у позадини, али чим дођу тешка времена, они буду истакнути у први план.

- Кад дођу тешка,  ,,вунена“ времена сви се негдје сколоне, а карикатуристи и сатиричари своја пера исакну и изађу у прве редове борећи се за истину, правду и слободу, указује Љубеновић.

Извор: Семберске новине/М.Решидовић
Фото: Семберске новине