Бијељина и Бањалука могу и треба да уче једна од друге

У Бијељини је данас (16.04.2018.) одржан састанак градоначелника Бијељине и Бањалуке Миће Мићића и Игора Радојичића са сарадницима, на којем су размијењена искуства у раду градских управа, а разговарано је и о могућностима за унапређење сарадње два града.

- У Бањалуци и Бијељини живи готово трећина становништва Републике Српске, тако да је однос локалне самоуправе према грађанима у ова два града примјер и за друге градове и општине. Бањалука и Бијељина имају мноштво идеја за размјену на обострану корист и овакви састанци су одличан вид сарадње. Бијељина је пољопривредни крај, развијен нам је и туризам, док су у Бањалуци главне републичке институције и она је више привредни крај, који има добру огранизацију и урбанистички план - навео је градоначечник Бијељине Мићо Мићић, додајући да очекује пријатељску и дуготрајну сарадњу са Бањалуком, јер је са Радојичићем и лично пријатељ више од 20 година.
Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић захвалио се на гостопримству и истакао да је потпуно природно да два највећа града у Републици Српској, Бањалука и Бијељина, сарађују на овакав начин.
- Није срамота ни питати ни преписати од некога другог, уколико је ријеч о напретку и бољитку. То што је Бањалука већи град не значи да имамо сва рјешења, која су боља од рјешења у другим градовима, напротив често друге локалне заједнице понуде боља рјешења у појединим областима у којима су напредовале. Желимо да размјенимо искуства у области просторног планирања, комуналних радова, саобраћаја, правног заступања и слично - појаснио је Радојичић.
По оцјени саговорника начин регулације саобраћаја кружним раскрсницама у Бијељини, као и начин изградње дјечијих игралишта у Бањалуци, кроз јавно-приватно партнерство су добра рјешења и примјењива у оба града.

На састанку је било ријечи и о јавно-приватним партнерствима у другим областима, као начину рјешавања многобројних питања у локалним заједницама.
- Обје локалне заједнице имају потешкоће због тога што имамо шансе и могућности за одређене активности, али нас ограничава законски оквир. Заинтересовани смо за снажну локалну заједницу и децентрализован систем - истакао је Радојичић, додајући да се приближава датум када ће градови преузети контролу пореза на непокретности, што ће бити важан извор прихода за локалне заједнице.

Извор: Град Бијељина/Ј.Шаренац Бурић
Фото: Град Бијељина