Мићић побједник кампање "Градоначелник - пријатељ Рома"

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић побједник је кампање „Градоначелник-пријатељ Рома“ организоване у оквиру пројекта „Заједничка иницијатива за јачање ромског цивилног друштва у земљама Западног Балкана и Турске“. Награда је уручена у сједишту Европског Парламента, а поред Мићића који је побједник у БиХ, још шест градоначелника са подручја Западног Балкана и Турске је понијело ову титулу.

Комисија коју чине представници Министарства за људска права  и избјеглице БиХ и извршни директор Удружења грађана „Отахарин“ су, након детаљног увида у апликације, градоначелника Бијељине једногласно оцијенили максималним бројем од 30 бодова.
При оцјењивању у обзир је узет низ активности који се у Бијељини спроводи на побољшању положаја ромског становништва. Бијељина је прва локална заједница у БиХ у којој је отворена Канцеларија за националне мањинe, а овдје је остварен и локални акциони план за инклузију Рома. Градска управа примјењује интегративан приступ приликом рјешавања проблема Рома који обухвата образовање, запошљавање, стамбено збрињавање и социјалну инклузију Рома. Већ низ година се реализују пројекти у овој области у сарадњи са међународним организацијама и домаћим невладиним сектором, а само у 2018. години планиране су инвестиције у вриједности од око 100.000 конвертибилних марака из градског буџета за стамбено збрињавање Рома, а пружена је и подршка развоју социјалног предузетништва.
Град Бијељина има изузетну сарадњу са Удружењем грађана за промоцију образовања Рома „Отахарин“ као и са Удружењем Рома Републике Српске.
- Задовољство ми је што сам побједник кампање „Градоначелник-пријатељ Рома“ јер ова титула показује да националне мањине заиста цијене све оно што радимо да бисмо у Бијељини створили амбијент једнакости за све грађане, без обзира на националност, вјерско опредјељење, пол и слично. Град Бијељина је постао препознатљива мултиетничка средина са високим степеном толеранције и циљ Градске управе и у наредном периоду је да наставимо да његујемо вриједности једнакости за бољитак и напредак свих наших грађана - истакао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.
Друго мјесто у кампањи на нивоу БиХ је добио начелник општине Какањ са 26 бодова, док је начелник општине Прњавора на трећем мјесту са 24 бода. У конкуренцији су били и градоначелник Бањалуке, односно, начелници општина Босанска КрупаМодричаГрачаницаВласеница и Травник.

Извор: www.gradbijeljina.org
Фото: www.gradbijeljina.org