ДЈЕЧИЈИ ВРТИЋ ,,ДРАГАН И ЗОРАН“ БИЈЕЉИНА - Повећан обухват дјеце у вртићима

Вртић ,,Драган и Зоран“ био је домаћин састанка Актива директора предшколских установа Републике Српске, као и састанка предсједништва Удружења предшколских радника РС. У средишту су биле теме везане за развој предшколства код нас, те реализација програма припреме дјеце у години пред полазак у школу.

Република Српска је у предшколском васпитању и образовању направила значајан искорак у протеклој деценији и обухват дјеце повећан је са седам на 18,5 одсто, речено је на састанку у Бијељини.

-Ситуација је охрабрујућа у овој области, иако имамо још 20  локалних заједница без вртића, а то су  Рудо, Хан Пијесак, Калиновик, те општине које су формиране након рата, у којима нема ни довољно дјеце за формирање предшколске установе. Међутим, захваљујући педагошкој интервенцији Министарства просвјете и културе, а кроз увођење програма припреме дјеце у години пред полазак у школу, и дјеца из ових средина буду укључена у неки вид предшколског рада, истиче начелница Одјељења за предшколско васпитање и образовање у Министарству просвјете и културе Републике Српске Наташа Цвијановић.

Према њеним ријечима, у Републици Српској раде 42 јавне предшколске установе и 55 вртића у приватном сектору, а има и доста захтјева за отварање предшколских установа или повећање капацитета постојећих јавних установа. 
-Све локалне заједнице субвенционишу рад јавних вртића у својој средини, а родитељи плаћају партиципацију, јер је цијена боравка дјетета у предшколској установи од 400 до 450 марака, док су цијене за родитеље од 50 до 180 марака у јавним вртићима. 
Домаћин скупа, директор вртића "Драган и Зоран" Горан Гашић, рекао је да је ово једини приватни вртић међу 42 јавне предшколске установе у Републици Српској који је укључен у рад Удружења предшколских радника и да изузетно добро сарађују са вртићима у јавном сектору. 
-Осим по начину финансирања, ми се од вртића у јавном сектору не разликујемо ни по изгледу објекта, ни по начину и квалитету рада, нити примјени програма предшколског васпитања и образовања, истиче Гашић који са искуством дугогодишњег васпитача и директора вртића оцјењује да се ситуација у Републици Српској у области предшколског образовања побољшава, те да се у јавности промијенила и свијест о значају предшколског васпитања и раног учења. 
Директор Дјечијег вртића "Наша радост" из Зворника Вукомир Станковић, који је на чалу Актива директора предшколских установа у Републици Српској, оцјењује да се у протеклих десет година видно поправило стање у овој области и да је изграђена свијест да вртић није само мјесто гдје се дијете чува, него мјесто гдје се дијете васпитава и образује. 
-Неопходно је да се локалне заједнице још више приближе дјеци и дјечијим установама, као и да у наредном периоду што више дјеце буде обухваћено програмом припреме за школу, указује
Станковић  прецизирајући да је тренутно у Зворнику 65 одсто предшколараца обухваћено овим програмом и да је тај постотак на завидном нивоу кад се упореди са осталим локалним заједницама у Републици Српској.

Директорка Центра за предшколско васпитање и образовање Бања Лука Јелена Куртиновић, која је на челу Удружења предшколских радника РС, указала је на квалитет и значај спровођења програма припреме дјеце у години пред полазак у школу.

- Циљ је социјализација кроз све аспекте развоја предшколског дјетета, као што су емоционални и физички развој, али и развој говора и стваралаштва, наводи Јелена Куртиновић. 

Извор: Семберске новине/М.Решидовић