ЈАВНИ ЧАС ПОВОДОМ 8. АПРИЛА, СВЈЕТСКОГ ДАНА РОМА

Шта је то антициганизам и које су све препреке са којима се суочавају Роми као народ због отворених стереотипа, били су тема јавног часа који је организован поводом Свјетског дана Рома. Јавном часу, који је одржан у Народној библиотеци ,,Филип Вишњић”, претходило је подизање ромске заставе и извођење ромске химне ,,Ђелем, ђелем”, те кратак културно-забавни програм.

Овај дан се обиљежава од 8. априла 1971. године, када је одржан Први свјетски конгрес Рома у Лондону. На конгресу су донесене и историјске одлуке: усвојена је застава Рома и службена химна, те је усвојен закључак да је ромски језик одиграо важну улогу кроз прошлост и да он представља једну од специфичности Рома у свакој земљи. Од тада се 8. април у цијелом свијету обиљежава уз манифестације које за циљ имају промовисање побољшања животних услова ромске популације, те упозорава на потребу образовања што већег броја Рома.     

Овогодишње обиљежавање Свјетског дана Рома у Бијељини почело је подизањем ромске заставе, те извођењем културно-забавног програм на платоу испред Народне библиотеке ,,Филип Вишњић”. Програм манифестације припремило је Удружење грађана за промоцију образовања Рома ,,Отахарин” у сарадњи са Удружењем жена ,,Ромкиња” и Сенатом младих ,,Омоте”.      

-На подручју Бијељине живјело је око 2.000 Рома. Тај број се 2012. године преполовио услед  миграција Рома у земље западне Европе. Миграције Рома трају још увијек, Роми одлазе, али тешко могу и тамо да остваре своја права, па се враћају и долазе у исти проблем. Што се тиче стања, оно се лагано поправља, посебно у области образовања, али потребно је учинити више.  Имамо преко 150 ромске дјеце у основним школама, у средњим 10, а једна Ромкиња је на факултету. Запослено је осам Рома, прецизира извршни директор Удружења грађана за промоцију образовања Рома ,,Отахарин” Драган Јоковић истакавши добру сарадњу са Градском управом.                                                                                                                     

-У Бијељини имамо градоначелника који заиста има доста разумијевања и подржава све пројекте који се реализују на подручју нашег града, а истакао бих пројекат запошљавања Рома кроз програме које заједно радимо. То је врло иновативно, а за то је наш градоначелник Мићо Мићић добио награду ,,Градоначелник који је најбољи пријатељ Рома”, која ће му бити уручена у Бриселу, истиче Јоковић.                                                                                                             

На јавном часу, чија тема је била ,,Антициганизам и стварање расистичких стереотипа”, истакнуто је да резултати бројних истраживања указују да су Роми изложени вишеструкој дискриминацији и друштвеном искључивању. У односу на друге грађане у Босни и Херцеговини, само мали број Рома има приступ образовању, те здравственој и социјалној заштити. За многе ромске породице, које су незапослене, те живе у тешком сиромаштву, неријетко једини извор прихода представља прикупљање секундарних сировина.                                                                             -

Истраживање показује да су незапосленост, мањак здравствене заштите, те неријешена стамбена ситуација реалитет у којем Роми у БиХ живе. Поред тога, Роми су, како су сами указали, изложени институционалној и свакодневној дискриминацији, укључујући вријеђање на улици, добацивање, а неријетки су и  физички напади на Роме. Истраживање је показало да Роми немају потпуно повјерење у полицију, те да понекад полицију доживљавају више као извор пријетње него сигурности. Оно што ово истраживање јасно показује јесте веза између друштвене искључивости и сигурносних проблема које имају Роми у БиХ. Ова веза до сада није адекватно адресирана ни у политикама, ни у акционим плановима за Роме и до сада је друштвена искључивост посматрана одвојено од проблема сигурности, односно несигурности којој су Роми изложени, те је препорука да планови акције и политике које третирају искључивост Рома требају обухватити и питање сигурности, и то питање третирати паралелно с питањима запошљавања, сиромаштва и приступа образовању и здравственој заштити, истакла је у предавању на јавном часу Маида Ћехаић Чампара из невладине организације Атланска иницијатива из Сарајева. Организација Атланска иницијатива једна је од оних која се бави људским правима, а из године у годину документује и да су Роми изложени највећем степену дискриминације, те да су вишеструко угрожена њихова грађанска, политичка и економска права.     

Извор: Семберске новине/М.Решидовић
Фото: Отахарин