ПУТОЛОГИЈА У МУЗЕЈУ СЕМБЕРИЈE - Приче са далеких путовања

Нови циклус Путологије, путописних приповиједања уз пројекције слајдова и кратке видео записе, који организује невладина организација ,,Синергија плус“ у сарадњи са Музејом Семберије, овај пут доноси три приче са далеких путовања, а приповједачи су Давор фон Винтерфелд, Маја Савић Башић и Сташа Томић.

Ова концепција презентација , која се у Бијељини организује трећу годину за редом,има за циљ да се публика упозна прије свега са искуством путника у земље и градове на другим крајевима Европе или свијета, начинима како се може путовати по повољним условима и за мало новца, али и са начином живота тамошњих људи и њиховим погледима на свијет.

Јер, како организатори Путологије истичу, сваки пут када негдје путујемо, обогаћујемо своја искуства и сазнајемо ствари које се не могу прочитати у неком туристичком водичу или на веб страницама путничких агенција. Посјета новом граду и новој земљи са собом носи упознавање људи, њиховог начина живота и обичаја, кулинарских делиција и свих осталих ствари  које један народ чини другачијим и посебним. Још једна добра ствар  коју треба истаћи када причамо о путовањима јесте склапање нових пријатељстава.  

Четвртог  априла на пут мотором по земљама Блиског истока, посјетиоце музеја водио је Давор фон Винтерфелд, причом под називом  ,,15.ооо километара на два точка“.  Ријеч је о  експедицији Розенхајм - оаза Сива у Сахари на коју се Давор  запутио 2009. године, након што је купио мотор задовољавајуће кубикаже и квалитета са којим је могуће путовати по цијелом свијету. Једино што је недостајало, како рече на крају путописног приповиједања Предраг Лопандић, су мирис бензина и пустињска прашина, да би путешествије на мотору од Њемачке преко Балкана, мале Азије и Блиског истока до Египта и назад било још увјерљивије.

Крајња тачка овог Даворовог путовања била је оаза  Сива у Сахари, која је од Каира удаљена 560 километара, а 50 километара од либијске границе.

-Најпознатији посјетиоци оазе Сива били су Александар Македонски који је посјећивао познато пророчиште и храм бога Амона, те краљица Клеопатра која је у оазу долазила на излете и купање, прича Давор нагласивши да је оаза Сива више хиљада година дом Бербера који и данас говоре сопственим језиком који се зове сива језик.

Друга сриједа у априлу резервисана је за пут у Оман гдје је путовала Маја Савић Башић. Како најављује, причаће о томе шта ће Оманцима на +45 степени Целзијуса пластеници да би у њима гајили поврће, колико кошта једна камила, као и савјет како извести савршено цјенкање на базару, шта купити од ондашњих зачина, те гомилу занимљивости о једином султану на свијету.

У сриједу, 18. априла, идемо још даље на исток, до Индије, гдје ће нас водити Сташа Томић, који ће због Путологије допутовати из Београда. Термин приповиједања је 19 часова, а улаз је слободан.

Извор: Семберске новине/М.Решидовић