ОДРЖАНА 27. ВАСКРШЊА ЈАЈАРИЈАДА

На овогодишњој Јајаријади, која се огранизује поводом највећег хришћанског празника Васкрса, побједу у такмичењу за најтврђе јаје однио је Никола Костадиновић, а власница најљепше нашараног јајета је Наташа Самарџић.

На 27. Јајаријади, која је уприличена на платоу испред Центра за културу, учествовало је 77 такмичара од којих је њих 62 у категорији за најтврђе јаје, а 15 за најљепше нашарано јаје. У радосном, раздраганом и веселом озрачју, уз пуно смијеха и дјечије ведрине, млади и они нешто старији, с нестрпљењем и узбуђењем пратили су такмичење у обје дисциплине. За регуларност такмичења бринуо се жири који је помно пратио како би све протекло према утврђеној процедури. У конкуренцији најтврђег јајета у финални круг такмичења ушли су Никола Костадиновић  и Теодора Новаковић. Побједу је однио шестогодишњи Никола Костадиновић.

-Ово ми је први пут да учествујем на Јајаријади на такмичењу за најтврђе јаје и јако сам срећан, поносно истиче Никола Костадиновић, који се, како каже, увијек радо такмичио код куће и није увијек побјеђивао.

Што се правила тиче, јаја су морала да буду кокошија, скувана и обојена, без било каквих вјештачких ојачања, а побједничко јаје је на крају разбијено пред учесницима и жиријем, како би се доказало да то није јаје које има неке друге особине.

Након завршеног такмичења за најтврђе јаје, кроз које је глумац Ненад Благојевић успјешно водио такмичаре, услиједила је друга такмичарска категорија, а то је избор најљепше нашараног јајета. Како је предсједник жирија, академски графичар  Милијанко Михољчић изјавио, задатак им није био нимало лак, јер су се пред њима нашла јаја шарана различитим техникама и материјалима. 

-Такмичари, њих 15, заиста су се потрудили да што љепше ручно нашарају јаја. Побиједило је иконописано јаје, а на другом и трећем мјесту су јаја рађена у цртежу традиционалне технике, прецизира Михољчић.

Власница најљепшег јајета 27. Јајаријаде је Наташа Самарџић, друго мјесто припало је Вуку Јелисићу, а треће Огњену Санковићу.

-Јаје представља живот и васкрсење, а на овом јајету, које сам радила акрилним бојама и које  је стручни жири прогласио најљепшим, је Исус Христ који васкрсава, а уздижу га анђели који носе натпис “Христос васкрсе“ . Заиста сам уживала радећи ово јаје, рекла је 26-годишња Наташа Самарџић која је завршила Школу иконописа ,,Одигитрија“ и која је и на прошлогодишњој Јајаријади однијела побједу у категорији најљепше нашараног јајета.

Васкршњу јајаријаду игром и пјесмом уљепшали су чланови Фолклорног ансамбла ,,Дукат“ из Бијељине, тачније, његови најмлађи чланови- дјевојчице и дјечаци дјечијег ансамбла. 

Колекција од 27 побједничких најљепших јаја на досадашњим такмичењима чува се у Центру за културу.

Извор: Семберске новине/М.Решидовић
Фото: Семберске новине/М.Решидовић