Месна индустрија „ЗП комерц“ Вршани - Заокружили процес – од њиве до трпезе

Месна индустрија „ЗП комерц“, која већ осамнаест година биљежи узлазну пословну и развојну путању, у овој години ће отворити модерну кланицу и спалионицу, производни погон који се простире на око 5.700 метара квадратних корисне површине.

Славко Росић, финансијски директор, каже да је у питању инвестиција милионске вриједности, од осам до девет милиона марака, која се фазно реализује већ шест година. Као један од најзначајнијих узгајивача говеда и свиња у РС и БиХ, „ЗП комерц“ је на неки начин био и приморан да гради модерну кланицу и спалионицу у складу са стандардима Европске уније.

„Грађевински радови су комплетно завршени и сада по фазама уграђујемо опрему. Око 60 одсто инсталација већ је уграђено и у току су унутрашњи радови које свакодневно изводи шездесетак радника. Спалионица је одавно инсталирана и сада инсталирамо другу неопходну опрему. Ми смо међу највећим произвођачима и прерађивачима меса у БиХ и наш годишњи промет већи је од десет милиона КМ. Спадамо у ред великих предузећа, јер запошљавамо тренутно око 200 радника“.

Росић каже да „ЗП комерц“ тренутно посједује три фарме за тов свиња и четири фарме за тов јунади.

„ Годишње утовимо 40.000 свиња и око 4.000 јунади. Телад је тешко набавити у БиХ, а то је проблем и за комплетну Европу. Мало више телади производе Чешка, Словачка, Пољска и Румунија. Румунија има велико пространство и тамо су у питању њемачке инвестиције. Због тога БиХ највише увози телад из Румуније, али смо их раније увозили и из Чешке, Мађарске, Пољске“.

Росић каже да „ЗП комерц“ тренутно обрађује око 200 хектара земљишта, које је добијено у концесију од ресорног министарства. На том земљишту обавља се комплетна јесења и прољећна сјетва, јер се током јесени  сије соја и пшеница, а у прољеће силажни кукуруз.

„ Вршимо комплетну обраду земљишта и ми смо, практично, заокружили производни циклус, од њиве до трепезе. Имамо десет малопродајних објеката – месница и један маркет у којима продајемо наше производе. Купци препознају да су наши производи свјежи и квалитетни и то је та добитна комбинација. Што се тиче радне снаге, увијек нам требају квалификовани, стручни месари, али и ратари и фармери. Данас није проблем организовати обуку за одређени посао, већ се испоставља као основни проблем, да ли људи желе да обављају неки посао и да ли желе да раде“, каже Росић. 

Извор: Семберске новине/Љ.Љубојевић
Фото: Семберске новине/Љ.Љубојевић