Јавна расправа о измјенама Закона о штрајку РС - Углавном техничка усклађивања

Закон о штрајку РС усвојен је у 2008. години и након десетогодишње примјене уочени су одређени проблеми у примјени овог закона, изјавио је Тодор Скакић, руководилац Одјељења за нормативне и аналитичке послове у Министарству рада и борачко – инвалидске заштите РС на јавној расправи о Нацрту овог закона, организованој у Бијељини.

 Скакић каже да су у протекле двије године донесени Закон о раду РС и други прописи из радно – правне области, тако да је сада неопходно извршити техничко усклађивање Закона о штрајку са новим Законом о раду.

„ Око 90 одсто измјена односи се на техничка усклађивања, док је једино значајнија и структурна промјена у  смислу дефинисања минимума процеса рада у дјелатностима од општег друштвеног интереса, као што есенцијалне службе, електропривреда, водоснабдијевање,  жељезнички и авио – саобраћај, поштански саобраћај, здравствене и ветеринарске службе и сличне дјелатности. И ова измјена је условљена постојећим Законом о раду, јер се прописује могућност да се минимум радног процеса утврди и колективним уговором, а раније је то утврђивано само актом послодавца“, каже Скакић, истичући да, уколико дође до спора око утврђивања минимума процеса рада, постоји и могућност мирног рјешавања  радног спора  код Агенције за мирно рјешавање радних спорова“, каже Скакић.

Рајко Кличковић, начелник  Одјељења за рад и запошљавање у Министарству рада и борачко – инвалидске заштите РС најавио је и одржавање трипартитног састанка у Бањалуци на коме ће се разговарати о евентуалним измјенама Закона о раду РС.

Извор: Семберске новине/Љ.Љубојевић
Фото: Семберске новине/Љ.Љубојевић