ЕУ дала Косову рок за израду статута ЗСО

БРИСЕЛ - Европска унија је поздравила најаву косовског премијера Рамуша Харадинаја да ће дати мандат управљачком тиму за израду нацрта статута Заједнице српских општина (ЗСО), и истакла да је рок за израду статута - четири мјесеца.

”Најава премијера Рамуша Харадинаја да ће дати мандат управљачком тиму да изради нацрт статута Заједнице/Асоцијације општина са српском већином на Косову је врло добродошла. Израда нацрта статута је почела и завршиће се у временском оквиру од 4 мјесеца ”, стоји у саопштењу Европске службе за спољне послове.

У саопштењу се наводи да овај "дуго очекивани корак" омогућава почетак примјене договора о Заједници српских општина, што је, како се наглашава, обавеза коју је Косово преузело у оквиру дијалога коме посредује ЕУ уз споразуме договорене у Бриселу у априлу 2013. године и августу 2015. године.

"ЕУ ће позвати главне преговараче Београда и Приштине, њихове тимове, као управљачки тим и техничке експерте на разговоре у Брисел, како би се конструктивно и у доброј вољи ангажовали у процесу израде нацрта", закључује се у саопштењу Европске службе за спољне послове.

Истовремено, директорка за Западну Европу, Западни Балкан и Турску у Европској служби за спољне послове, Ангелина Ајнхорст, која се налази у посјети Приштини, нагласила је да "Косово мора да спроведе споразум о ЗСО без већих кашњења". Она је додала да неспоразуми између Београда морају бити ријешени "у миру и кроз дијалог".

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић изјавила је за Тањуг у уторак да је за Косово "врхунски приоритет" да ради у складу са "закљученим договором" о успостављању Заједнице српских општина.

Извор: Тањуг