ВАСКРШЊЕ ЧАРОЛИЈЕ ПОЧЕЛЕ ПРОСЛАВОМ ВРБИЦЕ

Прославу Врбице, која је по традицији празник дјеце, и ове године посебно су уљепшали малишани, дјевојчице и дјечаци бијељинских предшколских установа. Прво је градом, са вијенцима од врбових гранчица и цвијећа, прошетала весела поворка Дјечијег вртића ,,Драган и Зоран“ који су у подне присуствовали служби у Храму Светог Ђорђа.

- По 17. пут обиљежавамо Врбицу, и ми у вртићу ,,Драган и Зоран“ смо тиме, на прекрасан начин, почели велике васкршње празнике, рекао је директор ове предшколске васпитно-образовне установе Горан Гашић. Након службе у манастиру, малишани су се вратили у вртић гдје су у поподневним сатима одржали приредбу за родитеље и госте.

Полазници Дјечијег вртића ,,Чика Јова Змај“, свечано одјевени и са вјенцима од цвијећа и врбовог прућа, у 17 часова су присуствовали литургији у Храму Светог Ђорђа и освештењу врбових гранчица. Малишани на Врбицу носе и звончиће чиме објављују побједу живота над смрти.

-Врбица је за православне хришћане празник дјечије радости, јер је Христос полазећи у Јерусалим рекао: ,,Пустите дјецу к мени, јер таквих је Царство небеско“, истичу у вртићу ,,Чика Јова Змај“, те  додају  да је Врбица празник који се увијек слави у суботом, у шестој недјељи поста, а посвећен је сјећању на васкрсење Лазара и улазак Христа у Јерусалим гдје су га дочекала дјеца.

-Наши малишани су се, заједно са својим васпитачима, данима припремали за прославу Врбице. Правили су вјенчиће и звончиће, а и припремали се за приредбу, рекао је директор најстаријег дјечијег вртића у Бијељини Славиша Вујановић наглашавајући да су овај дан обиљежили младост, љепота и прољеће заодјенути старим обичајима.

Присуство служби у Храму Светог Ђорђа и литија до Трга краља Петра Првог Карађорђевића након богослужења, били су само дио богатог суботњег садржаја. Наиме, дјевојчице и дјечаци овог вртића су у Центру за културу, са почетком у18 часова, одржали приредбу за родитеље и бројне госте. У програму је учествовало око 150 малишана, они су рецитовали, пјевали дјечије пјесме и играли, а посјетиоцу су уживали у сваком дијелу овог садржајима богатог програма.

Извор: Семберске новине/М.Решидовић
Фото: Семберске новине