Воћарство представља перспективу општине Лопаре: Мајевичка шљивовица у Аустрији и Немачкој

У општини Лопаре све више се пољопривредника одлучује да подиже воћњаке, па је тако на овом простору засађено око 700.000 стабала воћних врста.

Како причају воћари, мајевички крај има одличне природне потенцијале и агроклиматске услове за развој пољопривреде.

Због тога се и Драган Јовић, који живи и ради у Аустрији, а поријеклом је из Прибоја код Лопара, засадио шљивик на 50 хектара у Горњем Мачковцу са 40.000 садница.

– Квалитет земљишта, климатски услови и сам амбијент планине Мајевице је одличан предуслов за узгајање воћа и бављење воћарством – каже Јовић, који планира да стечени капитал у Аустрији уложи у завичај.

Наводи да је засадио 21.000 стабала шљиве сорти чачанка, љепотица, стенлеј.

-Припремио сам површину од 27 хектара, а потом ћу и на преосталих 23 хектара посадити воће. Осим шљиве на овом подручју могуће је успјешно производити и јабуке, крушке и малине. Кад све завршим, воћњак  „Јелена“ ће имати више од 40.000 садница шљиве – каже Јовић.

Додаје да намјерава да мајевичку шљиву извози на тржиште ЕУ.

-Наша шљива је квалитетна, а тржиште Аустрије, Њемачке и других европских земаља у то се давно увјерило. Можемо да продајемо ракију шљивовицу, конзумну и сушену шљиву. Неопходно је брендирати и географски заштити наш производ и за пласман неће бити бриге – каже Јовић.

Начелник општине Лопаре Радо Савић посјетио је воћњак и са Јовићем, засадио прву садницу.

Истакао је важност обнављања воћарства на Мајевици.

- Ми смо одувијек познати као шљиварски крај. Не смијемо дозволити да овај наш потенцијал остане неискориштен. Јовићу ћемо понудити под закуп још земље којом располаже општина Лопаре. Потрудићемо се да овом, али и другим заинтересованим улагачима омогућимо и друге повластице – каже Савић.

Општинска управа Лопаре континуирано помаже воћаре, а из буџета се годишње издваја око 100.000 КМ за унапређење воћарства.

-Протеклих година подјелили смо око 50.000 бесплатних садница, углавном шљиве и јабуке. Постоје и конкретни пројекти изградње сушара и хладњача за воће, а преговарамо са успјешним привредницима са овог подручја који су стекли капитал радом у иностранству. Очекујемо да ћемо уз помоћ дијаспоре обезбједити и лакшу продају шљиве произведене на имањима становништва којем је сада западноевропско тржиште недоступно – наглашава Савић.

Истиче да општинска управа обезбјеђује подршку за заснивање нових воћњака на пољопривредним газдинствима, савјетодавна служба организује савјетовања и стручна предавања за воћаре.

Из буџета годишње се издваја око 300.000 КМ за уређење путева и остале инфраструктуре у селима, јер је циљ да се задрже млади који се нажалост, у потрази за бољим животом исељавају у сусједне градове и друге земље.

У дијаспори 5.000 грађана

Са подручја Лопара у иностранству ради око 5.000 мјештана ове неразвијене мајевичке општине.

Већина становништва живи од пољопривреде и помоћи коју им шаље родбина из иностранства.

Будући да је буџет општине мањи од пет милиона КМ, локална власт покушава значајније подржати пољопривредну производњу јер би воћарство и сточарство, који су и прије рата били најважнија провредна грана, могли да буду један од стратешких праваца будућег развоја овог подручја.

Извор: srpskainfo.com
Фото: srpskainfo.com