ПЈЕСМА И ИГРА ЛАЗАРИЦА ЗА НАПРЕДАК И БЛАГОСТАЊЕ

Чланице Српског културно-умјетничког друштва ,,Семберија“ су на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића обредним играма и пјесмама за напредак, плодност, благостање и здравље обиљежиле празник Васкрсења Лазаревог или Лазареву суботу, у народу познату и као Врбицу, те тако најавиле највећи хришћански празник Васкрс.

Лазарице су, након посјете  Храму Светог Ђорђа, традиционалне игре и пјесме извеле на платоу Народне библиотеке ,,Филип Вишњић“. Поштујући традицију, лазарице је даривао директор библиотеке Јован Цвјетковић, а међу даровима било је и стотињак књига које су, осим лазарицама, подијељене и грађанима. Весела, шарена поворка је затим запјевала и заиграла испред зграде Градске управе гдје су их даривали  челни људи града Бијељине на челу са градоначелником Мићом Мићићем.

,,Ова кућа богата,/ пуна равна дуката/ и шарени јагањци,/ шарене се рогови./ Имаш момче градинче,/ мећи руке под пазухе,/ па извади две јабуке,/ па ти види какве су/ јесу л зреле ил зелене,/ таман добре за љубљење,/ за љубљење, за грљење. Обрни се Лазаре,/ овом газди за здравље,/ овом газди, газдарици,/ да нас лијепо дарује/ з бјелице јајице/ да им је на здрављице,/ на животу на здравље. Играј, играј раине,/ за комадић сланине и за чашу ракије,/ да се свирач напије./ Црно око дјевојко,/ рано раниш на воду,/ са бјелице котлови,/ да налије на њиви,/ да нам расту пшенице,/ пшенице, кукурузе“, овом пјесмом и уз игру лазарице су још једном пожељеле срећу, здравље и богатство граду и свим његовим становницима.

Градоначелник Мићо Мићић је истакао да су овакве манифестације важне за очување српске народне традиције, јер млађе генерације упознају, а старије подсјећају на љепоту пјесама и игара које се преносе с кољена на кољено.

-Сваке године на Лазареву суботу на Градском тргу је све више и лазарица и посматрача, што је најбоља потврда да је ова традиција добро прихваћена у нашем граду. Зато ћемо наставити са оваквом праксом, рекао је Мићић изражавајући задовољство што се све већи број младих окупља у културно-умјетничким друштвима у којима његују и чувају нашу културу.

Извор: Семберске новине/М.Решидовић
Фото: Семберске новине