Хељда: Помало заборављена, али здрава и укусна

Бројни су називи за вриједну, али помало заборављену древну житарицу хељду. Називи су јој још и хајда, хајдина, ајда или јелда. То је планинска једногодишња биљка која успијева на подручју изнад 1.000 метара надморске висине. Хељда, заправо, није права житарица, већ је воћна сјеменка у роду с рабарбаром, али се најчешће разматра као житарица. Пуна је енергије и храњива, а не садржи глутен.

Орашаст окус

Хељда има приближно једнаку енергетску вриједност као и друге житарице, а једна шољица (168 грама) куваног хељдиног зрна садржи скоро 150 калорија. У тој једној шољици добићемо, уједно, чак 4,5 грама прехрамбених влакана. Разматра се и као извор витамина Б комплекса и магнезијума, а садржи и триптофан, који поспјешује сан.

У трговинама се може набавити пржена или непржена хељда. При том непржена има лаган, суптилан окус, док пржена има више земљан, орашаст окус. Боја јој се креће од жућкасторужичасте до смеђе након пржења.

Заштитник крвних судова

Корисни ефекти које хељда има на кардиоваскуларни систем могу се приписати специфичним материјама, названим флаваноиди, посебно рутину. Рутин који се налази у сјемену хељде има улогу да одржава нормалну еластичност крвних судова, да осигура нормалан проток крви кроз крвне судове и да спријечи згрушавање крви у циркулацији. 

Сељачка храна

Хељда је некада, уз кромпир, била основна сељачка храна с обзиром на то да је врло једноставна за узгој, јер успијева на сиромашној, веома пјесковитој земљи с доста влаге. Данас се ова намирница врло ријетко користи у свакодневној прехрани, углавном се задржала у сеоским крајевима те у неким ресторанима као специјалитет. Но, како у посљедње вријеме јача свијест о здравој прехрани, хељда поновно добија на важности, јер је врло здрава и корисна намирница. Прерадом хељде добија се брашно које се може користити за припрему свих врста јела од тијеста. Веома је захвална, јер се одлично комбинује с поврћем, гљивама и другим житарицама. У нашим крајевима су се од хељде некада правиле разне врсте резанаца, али то се, нажалост, све рјеђе практикује.

Хељда у служби љепоте

Због великог садржаја рутина, једињења из групе антиоксиданаса, хељда је вриједна биљка у циљу задржавања свјежег и младалачког изгледа. Рутин повећава прокрвљеност коже, уклања слободне радикале, дјелује заштитно код дјеловања Сунчевих УВ зрака на кожу. Тиме се спречава старење коже и одржава њена еластичност. Хељда садржи хранљиве материје које су неопходне здрављу и одржавању лијепог изгледа косе.

Извор: nezavisne.com