Астрономи дошли до запањујућег открића о свим галаксијама

Астрономи су, на сопствено изненађење, открили да све галаксије у свемиру, без обзира на величину, ротирају истом брзином и да једну ротацију направе за милијарду година.

На Земљи, дужина дана мери се ротацијом планете око своје осе, а дужина године кружним кретањем око Сунца. Оно што је интересантно, а што до сада није било примећено, јесте да за звезде на екстремним периферијама галаксија "једна година" траје око милијарду година. 

За наше Сунце, једна ротација око средине наше галаксије Млечни пут траје око 225 до 250 милиона година, тако да ротација није иста за сва тела, а зависи од њихове удаљености од центра. 

Водећи научник истраживања Герхард Меурер рекао је да је откриће о уједначеном ротирању галаксија "прилично чудно". 

"Помислио сам да је то прилично чудно. Мале и велике галаксије - све ротирају за исто време", рекао је професор Меурер из Међународног центра за радијска астрономска истраживања, пренела је агенција ААП. 

Истраживачи су пронашли и доказе о томе да се старије звезде налазе ближе ивицама галаксија, иако се очекивало да се ту нађу новоформиране звезде и гас. 

Према досадашњим теоријама, галаксије се развијају дуже време и постепено се шире, при чему старије звезде заузимају место ближе центру диска. 

Меурер је рекао да ће ово откриће помоћи астрономима да схвате где се галаксије завршавају, и да више не губе време и процесорску моћ компјутера на области изван њихових ивица. 

Резултати истраживања објављени су у магазину "Месечни записи Краљевског астрономског друштва".

Извор: klix.ba/b92.net