ОТПРАВНИК ЈАПАНСКЕ АМБАСАДЕ ПОСЈЕТИО БИЈЕЉИНУ

Донација Јапана за обнову школе Током посјете Бијељини отправник послова амбасаде Јапана у БиХ Терући Акихито најавио је донацију јапанске владе у износу од 70.000 евра за измјену спољне и унутрашње столарије на згради Основне школе „Кнез Иво од Семберије“. Том приликом Акихито је истакао да ће влада Јапана, као и до сада, помагати Град Бијељину кроз донације у образовање и социјалну заштиту.

-Први пут сам посједио овај град и велика ми је част и задовољство  што сам имао прилику да разговарам са градоначелником Мићићем о нашој сарадњи. Јапанска амбасада ће наставити сарадњу у области образовања и социјалне заштите и у складу са тим обезбијеђен је донација з ОШ „Кнез Иво од Семберије“ у износу од 70.000 евра за рехабилитацију ове основне школе. То је само један од примјера сарадње народа Јапана  и становника Бијељине, истакао је Терући Акихито након разговора са градоначелником Мићом Мићићем и његовим сарадницима.

   Обраћајући се новинарима Мићић је нагласио да је амбасада Јапана прави и велики пријатељ становништву Града Бијељине, изражавајући увјерење да ће успјешна сарадња бити настављена и након доласка новог амбасадора Јапана у Босну и Херцеговину.

-Наши пријатељи из Јапана нам помажу дужи низ година. Између осталог донацијама јапанске владе финансирали смо проширење ОШ „Свети Сава“, помогли су нам у обнови ОШ „Меша Селимовић“ у Јањи након великих поплава, а захваљујући њиховој донацији реновирали смо спортску салу у ОШ „Стеван Немања“ у Горњем Драгаљевцу и главни објекат ОШ „Вук Караџић“ у Бијељини. Такође, јапанска влада уложила је и значајна средства у изградњу Дневног боравка дјеце са посебним потребама у оквиру нове зграде Центра за социјалони рад, истакао је Мићић, додајући да ће укупна инвестиција замјене унутрашње и спољне столарије у ОШ „Кнез Иво од Семберије“ износити 200.000 марака, у чему ће Град Бијељин учествовати са око 60.000 КМ.

    На састанку градоначелника и отправника послова јапанске амбасаде у БиХ договорено је да Бијељина буде посебно представљена на пословном скупу који ће крајем маја ове године у Токију организовати  Министарство за спољну трговину и економске односе са иностранством у Савјету министара БиХ.

-Циљ овог скупа је представљање привредних потенцијала БиХ и могућности за већу привредну сарадњу двије земље. Представићемо на прави начин привредни потенцијал Града Бијељине и мислим да ћемо од тога имати вишеструку корист, нагласио је градоначелник Мићо Мићић.

Извор: Семберске новине/Т.Николић
Фото: Семберске новине/Б.Милошевић